Valamar

U ovom domaćem hotelskom lancu nemaju problema s radnom snagom. Evo u čemu je kvaka

Marina Kirigin

Foto M. Kirigin

Foto M. Kirigin



RABAC – Mnogi muku muče s pronalaskom radne snage u turističkoj sezoni, međutim u hotelskoj tvrtki Valamar poduzeli su apsolutno sve da im se to ne dogodi i, kako kažu, u tome su i uspjeli. Nudeći ponajbolje uvjete, osigurali su potreban broj kadrova, a politika konstantnog ulaganja u zaposlenike dovela ih je da su prepoznati na tržištu radne snage kao izuzetno dobri poslodavci. Valamar tako ima dovoljno radnika da iznesu ovu turističku sezonu i pritom osiguraju kvalitetnu uslugu u svojim resortima duž jadranske obale.


Novčane nagrade


Odgovor kako to čine leži u Kući Valamar u Rapcu, objektu smještenom tridesetak metara od mora, koji raspolaže bazenom, a u kojoj žive sezonci, zaposlenici Valamara iz različitih hrvatskih krajeva, ali i neki strani državljani. Naime, tvrtka Valamar za svoje je zaposlenike u Rapcu osigurala smještaj u nekadašnjem hotelu koji je prenamijenjen u kuću/hotel za zaposlenike. Većini sezonaca omogućen je smještaj u jednokrevetnim sobama opremljenim klima uređajima, frižiderom, televizorom. U lobiju zgrade imaju prostor za zabavu uz videoigre, stolni nogomet, stolni hokej. Ispred objekta bazen je za sve zaposlenike hotelske kuće. Sezoncima/zaposlenicima su osigurana tri obroka dnevno, a sve to dolazi na primanja, koja ovisno o radnom mjestu u Valamaru minimalno iznose od 5.000 do 7.500 kuna. Uz sve, zaposlenici Valamara imaju priliku educirati se unutar kuće, svojim zalaganjem na poslu stići do novčane nagrade ili odrade li veći dio godine dobiti i 13. plaću i božićnicu.Kuća Valamar zapravo je hotel za zaposlenike. Projekt je to na koji su u Upravi kuće izuzetno ponosni, u koji su do sada uložili više od 60 milijuna kuna, a kojim, kako kažu, osiguravaju kvalitetan smještaj i prehranu sezonskih zaposlenika tijekom njihova boravka u destinaciji u kojoj rade.



U sklopu bivšeg Gospodarskog centra u Dubrovniku započeli su radovi na izgradnji Kuće Valamar, hotela za sezonske radnike, ukupna vrijednost investicije kretat će se između 80 i 100 milijuna kuna





– Kuće Valamar – hoteli za sezonske zaposlenike koji dolaze raditi u Valamarove destinacije – koncipirane su kao moderno uređeni objekti koji osiguravaju izuzetno komforne i ugodne uvjete boravka. Osim komfora u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, sezonci imaju na raspolaganju i kuhinju i blagovaonicu, također potpuno opremljene opremom koja se svakodnevno koristi u kućanstvima. U sklopu hotela za zaposlenike nalazi se i posebna prostorija opremljena strojevima za pranje, sušenje i peglanje rublja, čije je korištenje, naravno, besplatno za radnike koji tamo stanuju. Imajući na umu da je za kvalitetu života neophodno i ispunjeno slobodno vrijeme, osigurana je i raznolika ponuda sadržaja u zajedničkoj prostoriji za odmor. Sve kuće Valamar imaju i besplatan Wi-Fi internet – ističu u Valamaru.


Investicija u Dubrovniku


Kuća Valamar u Rapcu se sastoji od tri objekta koji čine cjelinu s ukupnim kapacitetom od 282 smještajne jedinice i 450 ležajeva, s time da je više od 40 posto soba jednokrevetnih. Trenutna zauzetost je oko 219 soba, a na smještaju je 325 zaposlenika. U glavnom objektu nalazi se recepcija za prijavu te pansionski restoran u kojem se poslužuje doručak, a druga dva objekta opremljena su zajedničkom kuhinjom sa svom opremom te priborom potrebnim i za samostalno pripremanje obroka. U sklopu hotela za sezonce je i prostor predviđen za odlaganje bicikala te praonica i sušionica rublja. O sezoncima Valamara smještenima u Kući Valamar brine 15 ljudi. Naime, toliko ih je zaposleno na vođenju i održavanju ova tri objekta za zaposlenike u Rapcu.– Sezonci su izuzetno zadovoljni, a potvrda tome je da se vraćaju – rekla je zaposlenica Kuće Valamar, a Uprava Valamara najavila i daljnja ulaganja ovog tipa.– Sezonskim radnicima koji dolaze raditi u Dubrovnik osiguran je smještaj u privatnim apartmanima, no u sklopu bivšeg Gospodarskog centra u Dubrovniku započeli su radovi na izgradnji Kuće Valamar, hotela za sezonske radnike. Ukupna vrijednost investicije kretat će se između 80 i 100 milijuna kuna, dok se završetak radova očekuje tijekom 2019. godine – ističu u Valamaru.


Valamar je najveća hrvatska turistička kompanija i godinama čvrsto drži poziciju najboljeg poslodavca u turizmu. Ove su godine zauzeli i visoko 7. mjesto na ljestvici top poslodavaca u Hrvatskoj, gdje su i dalje jedina turistička kompanija u prestižnom društvu top 20 poslodavaca prema izboru portala MojPosao. Ove će sezone u Valamaru od Istre i Kvarnera do Dubrovnika raditi više od 7.000 djelatnika u 34 hotela i ljetovališta i 15 kamping ljetovališta. Svake godine nude od 300 do 500 novih ugovora na neodređeno vrijeme, a ove su godine otvorili 400 novih radnih mjesta.



– Strateški smo usmjereni na domaće tržište rada. Većinu zaposlenika u Valamaru čini lokalno stanovništvo destinacija u kojima poslujemo, dok ostali dolaze iz kontinentalnih dijelova Hrvatske, a s poticanjem lokalnog zapošljavanja želimo nastaviti i u budućnosti. Danas je oko 99 posto djelatnika Valamara iz Hrvatske s hrvatskim državljanstvom, a ostali su većinom iz nama susjednih zemalja. Kontinuirano ulažemo u povećanje prava i razvoj naših zaposlenika. Prošle godine smo i prvi u Hrvatskoj pokrenuli program nagrađivanja Valamar jamstvo koje garantira minimalni neto primitak od 5.000 do 7.500 kuna svim zaposlenicima koji odrade puni mjesečni fond sati. Ove smo godine uveli isplatu 13. plaće u iznosu od 5.000 kuna neto svim radnicima s ugovorom na neodređeno vrijeme i svim radnicima koji će u 2019. godini raditi najmanje 10 mjeseci. Također, svim radnicima u stalnom radnom odnosu ove ćemo godine isplatiti i božićnicu u iznosu od 2.000 kuna neto. Jedini dajemo posebne nagrade sezonskim zaposlenicima koji odrade sezonu do kraja u iznosu od 1.200 do 2.000 kuna neto za sezonu, od čega će 500 kuna biti isplaćeno već s plaćom za srpanj – ističe Deana Stipanović, voditeljica Odjela korporativnih poslova u Valamaru.