Film nagrađen Oscarom

U odjavi ‘Spotlighta’ i slučaj pedofila don Drage Ljubičića s Raba

P. N.

Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Na samom kraju odjavne špice filma navodi se 206 mjesta diljem SAD-a i svijeta u kojima su, nakon njihove istrage i objave "Spotlightovih" članaka, otkriveni slučajevi zlostavljanja koja su počinili svećenici. Pri kraju tog popisa, između mjesta Quilmesa u Argentini i Readinga u Engleskoj, smjestio se i slučaj s otoka Raba!

Jeste li znali da “Spotlight”, ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolji film, ima i poveznicu s Hrvatskom? Jedan od dvjestotinjak slučajeva zlostavljanja koje su činili svećenici diljem svijeta, a koji su otkriveni nakon izlaska članaka u listu “Boston Globe”, odnosi se i na slučaj svećenika pedofila s Raba, piše Slobodna Dalmacija na svom portalu. Više-manje svi već znaju da je tema filma stvarna istraga novinarskog tima poznatijeg kao “Spotlight”, koji je prije petnaestak godina otkrio brojne slučajeve seksualnog zlostavljanja za koje je naposljetku okrivljeno više od 70 svećenika.  Prvi članak o toj temi objavili su u siječnju 2002. godine, a u njemu je otkriveno da je Katolička crkva znala za pedofiliju u svojim redovima. Vrh Katoličke crkve, iako je znao pozadinu priče, dopustio je svećeniku Johnu Geoghanu ostanak u službi unatoč tome što je godinama seksualno zlostavljao mlade župljane na području Bostona. To je bila prva od nekoliko priča koje je objavio “Boston Globe”, a u godinu dana istraživanja novinarski je tim razotkrio gotovo 90 svećenika pedofila na području Bostona. Za svoj su istraživački novinarski rad novinari dobili i Pulitzerovu nagradu.

Zlostavljači


Na samom kraju odjavne špice filma navodi se 206 mjesta diljem SAD-a i svijeta u kojima su, nakon njihove istrage i objave “Spotlightovih” članaka, otkriveni slučajevi zlostavljanja koja su počinili svećenici. Pri kraju tog popisa, između mjesta Quilmesa u Argentini i Readinga u Engleskoj, smjestio se i slučaj s otoka Raba!  Podsjetimo, riječ je o slučaju svećenika don Drage Ljubičića, župnika iz mjesta Banjola na Rabu, koji je u studenom 2009. godine bio pravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima. Bio je to prvi slučaj u Hrvatskoj da svećenik zbog pedofilije ide u zatvor. Danas 72-godišnji Ljubičić izišao je iz zatvora sredinom 2012. godine, sedam mjeseci prije isteka pune kazne, i to zato što se dobro vladao, a i prošao je program prevencije recidivizma i kontrole impulzivnog ponašanja, što je tretman za počinitelje seksualnih delikata.  Don Drago je bio proglašen krivim za bludničenje nad petero dječaka u dobi od 8 do 11 godina, koje je kao župnik i vjeroučitelj počinio u prostorijama župne crkve svete Lucije u Banjolu te u područnoj osnovnoj školi. Prvi slučajevi seksualnog zlostavljanja dječaka zabilježeni su u proljeće 2003. godine, dakle otprilike godinu i pol dana nakon prvog članka “Spotlighta”.  Općinsko državno odvjetništvo teretilo je rapskog svećenika da je dječacima prilazio za vrijeme oblačenja ministrantske odjeće i haljina, te im je, navodno pomažući im pri oblačenju, a ustvari da bi zadovoljio svoju pohotu, zavlačio ruku pod njihovu odjeću ili ih preko odjeće dodirivao po intimnim dijelovima tijela.




Bio je to prvi slučaj u Hrvatskoj da svećenik zbog pedofilije ide u zatvor. Ljubičić (danas 72) izišao je iz zatvora 2012., sedam mjeseci prije isteka pune kazne, zbog dobrog vladanja. Prošao je program prevencije recidivizma i kontrole impulzivnog ponašanja, što je tretman za počinitelje seksualnih delikata.



Prijavile majke


Slične gadosti radio je i dok je dječake vozio u automobilu. U optužnici su bili navedeni i slučajevi u kojima je dječake za vrijeme vjeronauka u školi pozivao da mu sjednu u krilo kako bi im pregledavao bilježnice, a pritom ih je dodirivao preko odjeće. Spominjao se i slučaj u kojem je od jednog učenika, nakon što je dječak pao s bicikla, tražio da skine odjeću kako bi mu “pregledao” ogrebotinu na nozi. Cijeli je slučaj otkriven nakon što su se dvojica dječaka odvojeno požalila svojim majkama, a one su razgovarale međusobno te se odlučile sve prijaviti policiji usprkos tada velikom utjecaju svećenika u lokalnoj sredini.