Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
10. prosinca 2019.
Vjerodostojnost isprava

U državnim tijelima otkriveno više od 50 lažnih diploma

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2019. u 19:14 2019-07-05T19:14:43+02:00

Ministarstvo znanosti otkrilo je 14 lažnih diploma i šest svjedodžbi, što s onima iz Ministarstva uprave čini 73

ZAGREB - Uz 22 lažne diplome i svjedodžbe koje je od siječnja ove godine otkrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u procesu provjere vjerodostojnosti isprava u svome resoru, Ministarstvo uprave je u državnim tijelima otkrilo još 26 lažnih diploma i svjedodžbi te u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave još njih 25.

Tako je Vlada odgovorila na pitanje saborskog zastupnika SDP-a Željka Jovanovića o provjeri lažnih diploma i svjedodžbi u tijelima javnih vlasti i javnim poduzećima. Ministarstvo znanosti u pola godine provjere otkrilo je 14 nevjerodostojnih diploma i šest svjedodžbi, a Ministarstvo uprave provjeru je radilo u 2017. i 2018, godini, i ukupno su na državnoj i lokalnoj razini pronašli 51 lažnu diplomu i svjedodžbu, što s onima iz sustav obrazovanja čini 73.

Inspekcijski nadzor

Ministarstvo uprave nije moglo provjeravati institucije čiji su osnivači lokalna tijela, nego samo užu upravu, pa tako su primjerice mogli provjeriti i zaposlene u Ministarstvu zdravstva, ali ne i zaposlene u sustavu zdravstva, primjerice, u bolnicama ili domovima zdravlja. Nalog za provjeru diploma u školama moralo je dati Ministarstvo znanosti, jer ni to nije moglo učiniti po zahtjevu Ministarstva uprave.

Vlada je u svom odgovoru Jovanoviću pojasnila da je Ministarstvo uprave, potaknuto učestalim zaprimanjima predstavki i pritužbi kojima se ukazuje na moguću nevjerodostojnost isprava o stupnju obrazovanja i struci službenika i namještenika, zatražilo je da čelnici tijela zatraže provjeru od obrazovnih institucija koje su izdale svjedodžbe i diplome.

Pojasnili su i da tom provjerom nisu obuhvaćene pravne osobe od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku jer Ministarstvo uprave nije nadležno provoditi upravni ni inspekcijski nadzor nad primjenom propisa kojima se ureduju radni odnosi u tim pravnim osobama.

Interne provjere

Zato smo mi od najvažnijih javnih poduzeća zatražili odgovor na pitanje jesu li provjeravali vjerodostojnost diploma i svjedodžbi svojih zaposlenih i kakav je rezultat. Tako iz HAC-a poručuju da su od 2006. godine pokrenuli nekoliko postupaka provjere diploma i svjedodžbi.

- Nakon provedenog postupka utvrđivanja vjerodostojnosti diploma/svjedodžbi utvrđene su dvije krivotvorene diplome i četiri krivotvorene svjedodžbe, odgovara HAC. Otkrivaju i da su 2015. godine proveli postupak utvrđivanja vjerodostojnosti svih diploma za visoku stručnu spremu i da nije pronađena niti jedna nevjerodostojna diploma.

Iz Hrvatske pošte su nam odgovorili da imaju temeljit sustav selekcijskog postupka i zapošljavanja, da rade provjere, ako postoji bilo kakva sumnja u vjerodostojnost diploma, te da lažne do sada nisu zabilježili.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.