Podaci Eurostata

U Hrvatsku hrle samo nižeobrazovani radnici. Od 26 tisuća stranaca samo njih 495 došlo zbog obrazovanja

Hina

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Iz podataka Eurostata kojim strancima i zbog kojih razloga članice EU odobravaju boravak, vidi se migracijska politika i koje zemlje misle na svoju budućnost



Europska unija je lani izdala 3,22 milijuna dozvola za boravak strancima – Poljacima je stiglo 413 tisuća Ukrajinaca, Britanci i Irci biraju obrazovane, a u Hrvatsku stranci većinom dolaze radi zapošljavanja, piše u subotu Večernji list.


Dozvole za boravak strancima koji nisu građani EU izdavane su radi zapošljavanja, obrazovanja, obiteljskih razloga, prava na azil i supsidijarnu zaštitu.


Iz podataka Eurostata kojim strancima i zbog kojih razloga članice EU odobravaju boravak, vidi se migracijska politika i koje zemlje misle na svoju budućnost, navodi dnevnik.




Među 13 država koje prednjače po odobravanju boravka strancima zbog zapošljavanja Hrvatska je vodeća u EU s udjelom od čak 90 posto izdanih prvih dozvola stranim radnicima.


To, naravno, ne znači da smo mi odobrili boravak za najviše ljudi izvan EU, jer to mjesto pripada Poljskoj. Za razliku od Irske i Britanije koje uvezu najviše obrazovanih, k nama ne hrle mladi radi obrazovanja, nego nižeobrazovani radnici.


Iako smo lani odobrili oko 60 tisuća radnih dozvola za strance, prema podacima Eurostata 26.307 stranaca koji nisu državljani EU u Hrvatskoj su 2018. dobili prvu dozvolu za boravak, što znači da je za preostale radnike dozvola produljena. Od tih 26 tisuća stranaca samo njih 495 došlo je u našu zemlju zbog obrazovanja, donosi Večernji list.