Četverovalentno cjepivo

U Hrvatskoj od ove godine prvi put dostupno novo cjepivo protiv gripe. Sadrži dva tipa virusa

Ljerka Bratonja Martinović

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Četverovalentno cjepivo smatra se učinkovitijim jer sadrži dva tipa virusa gripe tipa B, a ne samo jedan kako je to bilo ranijih godina, u trovalentnim cjepivima



ZAGREB – Cijepljenje protiv sezonske gripe još nije počelo, a ove će godine hrvatskim građanima biti dostupno novo, četverovalentno cjepivo. Ono će, poručuju iz HZJZ-a, biti besplatno za iste kategorije kao i dosad, kronične bolesnike, starije i imunokompromitirane osobe. Četverovalentno cjepivo smatra se učinkovitijim jer sadrži dva tipa virusa gripe tipa B, a ne samo jedan, kako je to bilo ranijih godina, u trovalentnim cjepivima koja su bila dostupna hrvatskim građanima. Drugim riječima, sadržavat će antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B (Victoria i Yamagata).


– To ne znači da je četverovalentno cjepivo »jače« ili »bolje«, već znači da se smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom – objašnjavaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).


Virus tipa B


Naime, u trovalentna cjepiva dodavao se virus tipa B za koji se pretpostavljalo, na temelju praćenja virusa u svijetu, da će prevladavati u predstojećoj sezoni. U nekim sezonama virus korišten za proizvodnju cjepiva se poklapao s virusom koji je dominirao u sezoni gripe, a u nekim sezonama se nije poklapao pa se događalo da mu je učinkovitost bila niža.




Epidemiolozi napominju da čak i u sezonama kada se dominantan cirkulirajući virus gripe tipa B nije poklapao s onim korištenim za proizvodnju cjepiva, cjepivo je pružalo određenu razinu zaštite od gripe tipa B, zahvaljujući antigenskoj sličnosti ili tzv. križnoj zaštiti.


Više cijepljenih


Lani su se protiv gripe cijepile ukupno 323.303 osobe koje spadaju u rizične skupine, a u HZJZ-u procjenjuju da je bilo cijepljeno 29 posto osoba starijih od 65 godina. To je određeni porast broja cijepljenih u odnosu na ranije godine, jer je sezonu prije cijepljeno 23 posto osoba iste dobne skupine. To je, navode u HZJZ-u, i dalje značajno manje nego prije desetak godina, kad se cijepilo oko 40 posto osoba starijih od 65 godina, a daleko ispod cilja Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji teže postizanju 75- postotnog obuhvata kod osoba starijih od 65 godina.


Prošla je sezona gripe bila prilično intenzivna. Ukupno je prijavljeno 61.206 oboljelih, a zabilježeno je čak 107 smrti povezanih s gripom.Osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama za koje je osigurano besplatno cijepljenje, moći će se, kao i ranijih godina, cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom. Cijena tog cjepiva u ljekarni nije viša od 100 kuna.