Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Posljednja šansa?

U HDZ-u nagađaju da ni Plenković neće još dugo ostati u Vladi: ''To uopće nije nerealno''

Reuters
Reuters
Autor: , ,
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 22:53 2019-07-09T22:53:17+02:00

I tehnički je i politički sasvim moguće da Vlada Plenkovića predloži za europskog povjerenika, koji bi u tom slučaju mogao dobiti i mjesto potpredsjednika Komisije. Možda je Plenković htio nešto više od toga, ali ne bi ni to bila pozicija nedostojna predsjednika Vlade. Finska i Latvija su ozbiljne države, a u EK su poslale svoje premijere - ističe HDZ-ovac

Ministri sinoć nisu bili razgovorljivi, ali jedan od njih ipak nam je otkrio da se sada »svi članovi Vlade s pravom pitaju tko je sljedeći«. Ali, u dijelu HDZ-a nagađa se da ni Plenković neće još ostati dugo u Vladi. Spominje se mogućnost da Vlada upravo njega odredi za europskog povjerenika. Neki naši sugovornici, koji smatraju da to uopće nije nerealno, podsjećaju da to ne predstavljalo nikakav presedan u Europskoj komisiji. U aktualnom sazivu EK dvojica njezinih potpredsjednika došla su na te pozicije izravno s dužnosti nacionalnih premijera, Finac Jyrki Katainen i Latvijac Valdis Dombrovskis. Poželjela je to i Slovenka Alenka Bratoušek, ali je propala tijekom saslušanju u Europskom parlamentu.

- I tehnički je i politički sasvim moguće da Vlada Plenkovića predloži za europskog povjerenika, koji bi u tom slučaju mogao dobiti i mjesto potpredsjednika Komisije. Možda je Plenković htio nešto više od toga, ali ne bi ni to bila pozicija nedostojna predsjednika Vlade. Finska i Latvija su ozbiljne države, a u EK su poslale svoje premijere - ističe HDZ-ovac kojem nije nezamislivo da Plenković Vladu zamijeni Komisijom. To mu je možda, uostalom, posljednja šansa.
- Kako se sve ovo razvija, Plenković bi za dvije godine mogao moliti Beru da ga imenuje za hrvatskog veleposlanika u Panami - rekao je proteklih dana jedan premijerov suradnik.

Ali, što bi u Hrvatskoj i HDZ-u uslijedilo nakon Plenkovićeve odluke da odlazi u Bruxelles? Potvrda Komisije u Europskom parlamentu očekuje se 1. studenog, a to znači da bi do tada Plenković, ako odluči otići, trebao podnijeti ostavku na dužnosti premijera i predsjednika HDZ-a. U HDZ-u bi mogao ostati, jer Pravila ponašanja brane pripadnicima EK samo izvršne dužnosti u nacionalnim strankama.
- Mislim da HDZ ima ljude koji bi, ako do toga dođe, bili sposobni prikupiti potpise najmanje 76 zastupnika i temeljem njih zatražiti od predsjednice Republike mandat za sastavljanje Vlade. Dogovorili bismo se. Sjetimo se da je Jadranka Kosor, nakon ostavke Ive Sanadera, uspjela bez problema skupiti te potpise. Nismo u situaciji ili Plenković ili potop - ocjenjuje drugi naš sugovornik iz HDZ-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.