Danas objava

Trećemajci puni nade čekaju objavu imena: ‘Nova Uprava Uljanika mora ubrzati proces izdvajanja ”3. maja”’

Orjana Antešić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Kao mogući novi predsjednik Uprave spominje se Emil Bulić, dosadašnji prvi čovjek za financije u Uljaniku. Hoće li on, prihvati li vruću fotelju, nastaviti s dosadašnjim načinom vođenja Uljanik grupe, ili će donijeti promjene,  pokazat će se upravo na slučaju »3. maja« i njegovom izdvajanju iz Grupe



RIJEKA/PULA Dosadašnji prvi čovjek za financije u Uljaniku Emil Bulić, direktor prodaje Bojan Blagonić i prvi čovjek Uljanikove strojogradnje Milko Mihovilović – imena su s kojima se najozbiljnije špekulira da će biti novi članovi Uprave posrnulog brodograđevnog holdinga, koja bi trebala biti predstavljena na današnjoj konferenciji za novinare.


Razlog zbog kojih novi Nadzorni odbor, pod privremenim predsjedanjem Samira Hadžića iz Stožera za obranu Uljanika, nije izašao u javnost od srijede navečer, kada je navodno zatvoren krug razgovora sa svih devetero kandidata, jest što svi pokušavaju pobjeći od ovih nezahvalnih funkcija. Prema nekim našim izvorima, čak i onda kad se objavilo da Uljanik ima novu tročlanu upravu, ali bez spominjanja imena, još uvijek nije bilo sve 100 posto sigurno da će Bulić, Blagonić i Mihovilović staviti svoj potpis na nove odgovornosti. Zato se, kaže naš izvor, i pustilo da se sve slegne do danas ujutro.


Mir do funkcije


Objašnjavajući zašto se sve toliko taji, ako je već u srijedu navečer bilo poznato tko će ući u novu Upravu, privremeni predsjednik NO-a Samir Hadžić jučer je u Puli objasnio time kako se novoizabranim članovima želi »pružiti mir uoči preuzimanja nove dužnosti«.




S imenom Emila Bulića, doduše, već se danima licitira kao najizglednijim nasljednikom Giannija Rossande koji je, podsjetimo, u utorak podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave Uljanik grupe, a dan poslije to je učinio i Denis Rabar kao njezin drugi član, ali i direktor pulskog škvera.


S obzirom na milijarde kuna gubitaka i dubioza koje samo što nisu potpuno potopile pulski i riječki škver, dosadašnja funkcija prvog operativca Uljanikovih financija na prvi pogled baš i ne djeluje kao primjereni i obećavajući poslovni »background« novog predsjednika Uprave Uljanika. Međutim, valja imati na umu da je Bulić došao u Uljanik tek u svibnju ove godine, prešavši iz TDR-a s pozicije prvog čovjeka korporativnih financija Adria clustera – British American Tobaccoa. Bulić je, prema pisanju lokalnih medija, bio ključni čovjek za kontroling Tvornice duhana Rovinj još u vrijeme dok je poslovala u sastavu Adris grupe te je važne pozicije zadržao i nakon prodaje tvrtke iz Kanfanara BAT-u. Koji je razlog zbog kojih je Bulić iz jedne vrlo profitabilne branše i kompanije odlučio prijeći u posrnuli Uljanik, može se samo nagađati. Pojedini mediji objavili su kako je ulaskom TDR-a u sastav multinacionalne kompanije centralizirana, a time i smanjena potreba za većim dijelom poslova za koje je Emil Bulić bio zadužen u TDR-u te da je to razlog zbog kojeg se odlučio na novi izazov upravo u Uljaniku.


Istina, prije pet, šest mjeseci još nije bio toliki znak pitanja i neizvjesnost može li se Uljanik uopće više izvući, kao što je to danas slučaj. Rossanda i ekipa tada su još uvjeravali javnost da je odobrenje spasonosnog programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, praktički, samo pitanje čiste formalnosti, a pokazalo se da je daleko od toga.



A ministri financija i gospodarstva Zdravko Marić i Darko Horvat već tjednima ponavljaju kako za novo »uskakanje« s državnim jamstvima nemaju nikakve legalne osnove, kako pred domaćim zakonodavstvom tako (još i više) pred Europskom komisijom koja i dalje čeka da joj se dostavi smislen i održiv plan restrukturiranja Uljanik brodogradilišta. U kuloarima se, uz spomenuti depozit, spominje i novac koji bi, navodno, trebala uplatiti dva brodovlasnika koji pokušavaju završiti svoje novogradnje u Uljaniku, no naš izvor iz Pule otkrio je jučer kako je riječ o daleko nedostatnom, zapravo minornom iznosu, sve da ga brodovlasnici i uplate.



Nije suvišno podsjetiti kako Adris grupa, zajedno s Croatia osiguranjem, drži i kontrolira blizu 12,5 posto dionica u Uljaniku.Nakon što sastav nove Uprave Uljanika danas bude službeno potvrđen, u »3. maju« očekuju i traže da se u najkraćem mogućem roku, kroz idućih nekoliko dana, smijeni i direktora Maksimiliana Percana te na njegovo mjesto imenuje čovjeka koji će, stalno apostrofiraju riječki sindikalci, zaštititi interese riječkog brodogradilišta da, ako već do toga dođe, ne potone skupa s pulskim škverom.

Prioritetni zadaci


Percana, koji se već deset dana uopće ne pojavljuje u riječkom brodogradilištu, može smijeniti Nadzorni odbor »3. maja« u kojem sjede ljudi koji su bili dio najužeg Rossandina tima – Veljko Grbac, Marinko Brgić i Elvis Pahljina. Sindikati u »3. maju« traže da se taj trojac čim prije »izbaci« i da se njihova mjesta upotpune s ljudima koji će biti iz ove, Primorsko-goranske županije. Međutim, za takvo što trebalo bi sazvati izvanrednu Skupštinu »3. maja«, a to prema riječima predsjednika Sindikalnog odbora i radničkog predstavnika u NO-u »3. maja« Juraja Šoljića znači dodatno vrijeme od 45 dana, koliko mora proteći od njezina sazivanja do održavanja, objašnjava ovaj sindikalac.


– Ovim putem pozivam Grpca, Brgića i Pahljinu da daju svoje ostavke na članstvo u Nadzornom odboru »3. maja« jer je to najbrži put da provedemo nužne kadrovske promjene i u našem brodogradilištu – poručio je Šoljić.


Nova Uprava Uljanika, gledano s pozicije Rijeke, ima tako tri prioritetna zadatka u kaosu i katastrofi zvanoj Uljanik grupa, a teško je reći koji je hitniji od kojeg. Mora naći model kako da preostalih 3.500 radnika Uljanik grupe, koji su od prošlog ponedjeljka u štrajku, dobije plaću za rujan ili barem dio nje. Kao što je naš list već objavio, jedna od mogućnosti je isplata minimalne plaće putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT), koja isplaćuje tri »minimalca« radnicima i u slučaju blokade poslodavca.


Model za plaće


S prvim radnim danom u studenom, uvjet da se podnese takav zahtjev prema AORT-u je ispunjen s obzirom da je »3. maj« već više od dva mjeseca u neprekidnoj blokadi, kao ponovno i Uljanik, a plaća za rujan, koja je trebala »leći« do 15. listopada, nije isplaćena. Doduše, još uvijek unutar Uljanik grupe postoje nadanja i glasine da će se radnicima uspjeti isplatiti njihova neto plaća. Pritom se i dalje računa na novac od Uljanikovog bankovnog depozita u iznosu od oko dva milijuna eura, ali da bi se taj depozit oslobodio, opet bi trebala uskočiti država s kolateralom.


Paralelno s traženjem modela za plaće, nova Uprava Uljanika mora izraditi novi prijedlog programa restrukturiranja pulskog škvera iz kojeg, između ostalog, mora »izvući« sve one brodove koji su u međuvremenu otkazani, a takvih je ukupno sedam. Ministar Darko Horvat početkom ovog tjedna rekao je kako očekuje da će tu, tko zna koju već po redu »inačicu« plana restrukturiranja pulskog škvera, dobiti kroz desetak dana. Koliko će nova Uprava, pa i Nadzorni odbor Uljanika, koji je s dva člana morao upotpuniti Trgovački sud u Pazinu, nastaviti kontinuitet dosadašnjeg načina vođenja Uljanik grupe, pokazat će se na slučaju »3. maja« i o tome hoće li se pokrenuti pripreme za njegovo nužno izdvajanje iz Grupe ili ne.