Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. listopada 2019.
Potpredsjednik Vlade obećaje

Tolušić: Država neće platiti naknadu štete u slučaju sudskih tužbi protiv Agrokora

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2018. u 10:08 2018-07-05T10:08:00+02:00

Tvrtke iz Koncerna Agram jučer su glasovale za nagodbu vjerovnika Agrokora, ali Koncern nije povukao osporavanje više od sto milijardi kuna jamstava koja su poduzeća unutar Agrokor Grupe davala Agrokoru d.d. na ime kredita  koja je ta kompanija uzimala i najavili su tužbu za naknadu štete ako se ne postigne dogovor

ZAGREB Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je u četvrtak da država sigurno neće platiti naknadu štete u slučaju sudskih tužbi protiv Agrokora. 

"Nisam stigao još pročitati novine, ali država sigurno neće platiti", rekao je Tolušić na ulasku u Banske dvore odgovarajući na pitanje novinara "tko će platiti ako Agrokor izgubi tužbe".

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je jutros izvanrednog povjerenika za Agrokor Fabrisa Peruška i njegovu zamjenicu Irenu Weber koji će ga izvijestiti o postizanju nagodbe. Na sastanku sudjeluje i Tolušić.

Tvrtke iz Koncerna Agram jučer su glasovale za nagodbu vjerovnika Agrokora, ali Koncern nije povukao osporavanje više od sto milijardi kuna jamstava koja su poduzeća unutar Agrokor Grupe davala Agrokoru d.d. na ime kredita  koja je ta kompanija uzimala, potvrdio je za Jutarnji list Dubravko Grgić, suvlasnik Koncerna Agram i odvjetničke kuće Grgić i partneri.

Najavio je tužbu za naknadu štete ako se ne postigne dogovor s Agrokorom.

"Nisam htio ugroziti proces nagodbe, na kraju su tvrtke iz Koncerna Agram glasale za nagodbu, ali nismo uspjeli postići dogovor ni sporazum s vjerovnicima, budućim vlasnicima Agrokora, oko rješenja našeg problema i naših zahtjeva. Bio sam uvjeren da će se taj dogovor uspjeti postići, pokušat ćemo još neko vrijeme raditi na tom dogovoru, ali ako do sporazuma ne dođe, neće nam preostati ništa nego da nastavimo sa sudskim procesima vezanim uz osporavanje jamstava, a potom ćemo pokrenuti i zahtjev za naknadu štete", izjavio je Grgić.

Jednako kao i Koncern Agram, i Franck je glasao za nagodbu vjerovnika, ali Adris Grupa nije tako postupila. “Ostajemo kod svih argumenata koje smo iznijeli u javnosti i zbog kojih nismo podržali nagodbu vjerovnika. Za nas je ovo vjerovničko-pravni, a ne politički ili neki drugi odnos. Ustrajat ćemo u zaštiti svojih interesa”, poručili su iz rovinjske kompanije, koja je osporila legitimitet dvaju agenata koji su predstavljali imatelje obveznica u ovom postupku, jer u Adrisu smatraju da su svi imatelji obveznica pojedinačno morali prijaviti svoje tražbine.

No čak i neovisno o tome, piše Jutarnji, "nema sumnje da će i Adris Grupa podnositi žalbe i tužbe na niz sudskih razina, ali vjerojatno i još neki drugi vjerovnici koji nisu zadovoljni ishodom procesa, kao i bivši dioničari poduzeća Agrokor Grupe koji će nagodbom ostati bez vlasništva. Ako svi oni postupe onako mudro kao što to najavljuje Koncern Agram, a to znači da će tužiti roll up kreditore i savjetnike izvanredne uprave, a ne državu, njihovi bi postupci mogli dodatno dobiti na snazi. Naime, sudovi tada neće biti opterećeni time da bi njihove presude mogle ugroziti državu, pa će moći “opuštenije” prići tim procesima".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.