Smjena na čelu DORH-a

Tko će biti novi Glavni državni odvjetnik: Dražen Jelenić – od društvenog knjigovodstva do državnog odvjetništva

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Među Jelenićevim objavljenim radovima i publikacijama su "Nedostaci u sačinjavanju činjeničnog opisa optužnice", "Nova uloga državnog odvjetnika u prethodnom postupku u istrazi poslije V. novele Zakona o kaznenom postupku", Najvažnija kaznena djela protiv imovine – pravni kontinuitet i primjena blažeg zakona" i "Trgovanje ljudima: kriminološki i kaznenopravni aspekt".



ZAGREB – Dražena Jelenića, dosadašnjeg zamjenika glavnog državnog odvjetnika, Vlada je na sjednici u utorak predložila za novog državnog odvjetnika, koji bi trebao naslijediti Dinka Cvitana.


Jelenić je rođen 1966. u Zagrebu. Pravni fakultet u Zagrebu završio je 1992., nakon čega se zapošljava kao vježbenik u Službi društvenog knjigovodstva i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.


Karijeru nastavlja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao državnoodvjetnički savjetnik i zamjenik općinskog državnog odvjetnika. U Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru radi kao vršitelj dužnosti državnog odvjetnika, nakon čega se kao zamjenik državnog odvjetnika zapošljava u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.




Od 2003. do 2008. godine radi u DORH-u u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Zagreb, kao zamjenik ravnatelja USKOK-a i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage. Od 2008. do 2011. kao županijski državni odvjetnik radi u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a rad nastavlja kao zamjenik Glavnog državnog odvjetnika.


Jelenić je predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, član Upravnog vijeća Pravosudne akademije, Savjeta za praćenje provedbe Strategije reforme pravosuđa, Savjeta za sprječavanje korupcije i Povjerenstva za provođenje pravosudnih ispita. Voditelj je Delegacije Hrvatske pri GRECO (antikorupcijska komisija Vijeća Europe).


Koautor je prvog i drugog izdanja “Priručnika za državne odvjetnike” i “Priručnika za primjenu novog Kaznenog zakona”. Član je radnih skupina Ministarstva pravosuđa za izradu nacrta prijedloga više zakona, koordinacijske radne grupe za izradu nacrta Strategije suzbijanja korupcije 2015. – 2020., GRECO-vih evaluacijskih timova i pregovaračke skupine za Poglavlje 23 pregovora za pristupanje EU.


Među Jelenićevim objavljenim radovima i publikacijama su “Nedostaci u sačinjavanju činjeničnog opisa optužnice”, “Nova uloga državnog odvjetnika u prethodnom postupku u istrazi poslije V. novele Zakona o kaznenom postupku”, Najvažnija kaznena djela protiv imovine – pravni kontinuitet i primjena blažeg zakona” i “Trgovanje ljudima: kriminološki i kaznenopravni aspekt”.