Ništa od debate

Televizije su spremne, ali… Izgleda će ovo biti prvi izbori bez sučeljavanje kandidata

Siniša Pavić

Tempo diktira Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je zbog obaveza već odbila poziv RTL Televizije za sučeljavanje 20. prosinca. Bez nje u taj ring ne žele ni Zoran Milanović ni Miroslav Škoro



ZAGREB – Koliko god se vodeće televizijske postaje ozbiljno pripremile za praćenje predsjedničkih izbora i koliko god vabile ponajače kandidate na sučeljavanje, i dalje je intriga bez odgovora hoće li sučeljavanja biti i tko će se sve sučeliti. Pače, sve je izvjesnije da u prvom krugu izbora do sučeljavanja favorita neće ni doći.


Otkrio je to svojim statusom na Facebooku Mislav Kolakušić, jedini od, barem po anketama, »velike četvorke«, uputivši poziv protukandidatima da sučeljavanju pristupe.


Tempo, međutim, diktira Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je zbog obaveza već odbila poziv RTL Televizije za sučeljavanje 20. prosinca. Bez nje u taj ring ne žele ni Zoran Milanović ni Miroslav Škoro. No, ako neće oni sučeliti bi se mogli drugi, barem na HRT-u.




S Prisavlja priopćuju da će HRT organizirati sučeljavanje predsjedničkih kandidata 17. prosinca na Prvom programu HTV-a s početkom u 21 sat te su uputili pozive na adresu svih kandidata. Neslužbeno, sučelit će se oni koji na HRT 17-tog dođu. U slučaju drugog izbornog kruga, dvoje kandidata koji su osvojili najveći broj glasova u prvom krugu sučelit će se 2. siječnja.


Izbornu emisiju vodit će Mislav Togonal i Zrinka Grancarić, a urednici su Branko Nađvinski, Ana Jelinić i Katarina Periša Čakarun. U studiju će sjediti četiri politička komentatora, no tko su s HRT-a još ne otkrivaju. Nakon zatvaranja birališta u 19 sati objavit će se i izlazne ankete, a uz klasičan studio imat će HRT i onaj virtualni, tzv. augmented reality, koji će, ne dvoje, omogućiti bolji doživljaj praćenja i grafičkih prikaza.


RTL televizija je imala u planu organizirati sučeljavanje četvero vodećih kandidata na predsjedničkim izborima sukladno mjesečnom istraživanju javnog mnijenja koje ova televizija radi u suradnji s agencijom Promocija plus. No, kako su spremni sučeljavanje održati samo pod uvjetom da se odazove najmanje troje od četvero vodećih kandidata, po svemu sudeći od toga ipak neće biti ništa. Zato će RTL Televizija izbornu noć na predsjedničkim izborima 2019. emitirati iz svog novog i do sada najvećeg studija. Sve brojke u izbornoj noći predstavljati će tijekom večeri Damira Gregoret, dok će događaje iz izbornih stožera i izborne rezultate komentirati analitičari Žarko Puhovski i Nino Raspudić te Krešimir Macan. S njima će u studiju razgovarati urednica RTL Direkta Mojmira Pastorčić. Voditelji specijala Predsjednički izbori su Ana Brdarić Boljat i Tomislav Jelinčić a urednica emisije je Željka Gulan. Na RTL-u također očekuju od aktualne Predsjednice da dade veliki intervju onako kao su to već učinili Milanović, Škoro i Kolakušić. Ostali predsjednički kandidati su predstavljeni, ili će predstavljeni biti, emisiji RTL Danas kao i u RTL Direktu.


Kvalitetan sadržaj za praćenje predstojećih predsjedničkih izbora najavljuju i s Nove TV.


– Planiramo organizirati i sučeljavanja te se nadamo da će vodeći kandidati prepoznati važnost te forme i iskoristiti mogućnost debatiranja o najvažnijim pitanjima u zemlji sa svojim najvećim političkim oponentima. Što se tiče izborne noći, pripremamo višesatni program s brojnim gostima i javljanjima iz stožera. Gledatelji će po prvi puta moći uživo pratiti što se sve događa iza scene predsjedničkih izbora – rekla je direktorica informativnog programa Ksenija Kardum.


Izborni program iz studija Nove TV voditi će Mislav Bago i Sabina Tandara Knezović. Osim njih u studiju će biti i Vjekoslav Đaić te Valentina Baus. O događajima vezanim uz izbore reporteri će izvještavati s terena i iz studija, koji će, ističe se, i ovog puta biti vizualno atraktivan. Uz lica Nove TV u studiju će biti i profesor Tihomir Cipek, a novost je sudjelovanje komunikacijske stručnjakinje Gabrijele Kišiček koja će pratiti i analizirati verbalnu i neverbalnu komunikaciju kandidata i kandidatkinja