Ante Nobilo

TOČKA NA U: O fašističkom pozdravu dileme se mogu pojaviti samo u Hrvatskoj

Boris Pavelić

snimio Ivo Čagalj / PIXSELL

snimio Ivo Čagalj / PIXSELL

»Nadam se da će po nekom običaju, premda ova presuda nema pravnu snagu obveznosti, odnosno niži sudovi u budućim slučajevima nisu je obavezni slijediti, prekršajni sudovi ipak osluškivati Visoki prekršajni sud, te da će prekršajni suci ubuduće suditi na tragu ove presude«, kazao je Nobilo za naš list.



ZAGREB – Samo u Hrvatskoj o fašističkom pozdravu može biti dilema, i samo se u Hrvatskoj može činiti da se nešto značajno dogodilo sada kad smo dobili pravomoćnu presudu Visokoga prekršajnog suda (VPS) protiv izvikivanja ustaškog pozdrava. To je jučer za naš list izjavio odvjetnik Anto Nobilo, ocjenjujući velik interes javnosti za presudu kojom je VPS pravomoćno kaznio makarskog pjevača Marija Rosu, jer je pjevao »Bojnu Čavoglave« Marka Perkovića Thompsona.


Ipak, ocijenit će Nobilo, »presuda je dobrodošla«, jer drži da će niži prekršajni sudovi – čija je praksa u sankcioniranju ustaškog pozdrava najviše varirala – ubuduće slijediti praksu koju je ovom pravomoćnom presudom zacrtao VPS. »Nadam se da će po nekom običaju, premda ova presuda nema pravnu snagu obveznosti, odnosno niži sudovi u budućim slučajevima nisu je obavezni slijediti, prekršajni sudovi ipak osluškivati Visoki prekršajni sud, te da će prekršajni suci ubuduće suditi na tragu ove presude«, kazao je Nobilo za naš list.


Jutarnji list jučer je, naime, izvijestio da je VPS 13. lipnja pravomoćnom presudom kaznio Rosu jer je na javnom događaju pjevao kontroverznu Thompsonovu ratnu budnicu. U presudi, javio je Jutarnji, »stoji da je pozdrav »Za dom« i »Za dom spremni« korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta«.


Latentna opasnost




U presudi također stoji kako to što je »navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije, kao i potcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti.«


Izvikivanje ustaškog pozdrava, stoji u presudi koju je potpisao predsjednik tročlanog sudskog vijeća VPS Siniša Senjanović, »svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utječe na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu«.


Za Antu Nobila dileme također nema: »Za dom spremni fašistički je pozdrav izjednačen s ‘Heil Hitler’, i nosi svu simboliku koju su fašisti imali u povijesti u cijeloj Europi. Takav vid slavljenja fašizma nije dozvoljen, i apsolutno je nesporno da je kažnjiv«, podsjeća ugledni odvjetnik.



Premda drži da će opisana presuda VPS-a »biti dovoljna da sudovi i policija krenu u normalnijem pravcu«, Anto Nobilo ne gaji iluzija: »Naravno, bit će otpora, prije svega zbog ideoloških ili političkih gledišta.« Nije teško pretpostaviti kada bi se i kako ti otpori mogli očitovati: lako je bilo kazniti – kako ga opisuje Jutarnji list – »osnivača i vokala lokalnog Roso banda koji pjeva po lokalnim feštama i ribarskim noćima«; pravi test za policiju i pravosuđe bit će prva sljedeća prilika u kojoj »Za dom spremni« na početku »Bojne Čavoglave« zaurla glavom i bradom njezin autor, Marko Perković, po šmajseru nazvan Thompson.



»No u Hrvatskoj, nažalost«, nastavit će Nobilo, »prekršajni sudovi, a još više policija, počeli su primjenjivati različite kriterije, pa tako u posljednje vrijeme, kao na nedavnoj proslavi obljetnice Oluje u Kninu, policija nije ni podnosila prekršajne prijave, dok se u nekim drugim slučajevima nije žalila kad bi prekršajni sudovi donosili oslobađajuće presude u takvim slučajevima. To je apsolutno pogrešno. Zakonska regulativa potpuno je jasna. Presuda VPS-a samo je još jedna potvrda da bi policija pod hitno morala mijenjati stavove, a Ravnateljstvo policije moralo bi osigurati da se zakoni na jednak način primjenjuju u cijeloj Hrvatskoj, a ne na jedan način u Zagrebu, a na drugi u Lici ili Dalmaciji«, upozorava Nobilo.


»Pravno shvaćanje«


Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić također je jučer upozorio kako presuda VPS-a ne obavezuje niže sudove. »Posve je moguće da drugo vijeće Prekršajnog suda u sličnoj situaciji donese drukčiju odluku«, kazao je Turudić, komentirajući presudu za N1 televiziju. Dodao je kako bi samo pismeno »pravno shvaćanje«, »u kojem se kaže da je ‘Za dom spremni’ prekršaj«, obvezivalo sve prekršajne sudove.


Ni Turudić, međutim, ne dvoji kako je ‘ZDS’ ustaški pozdrav. »Mislim da više nitko to ne poriče, pa čak i da je naša predsjednica shvatila da je to pozdrav koji nije dopušten, da to nije nikakav stari hrvatski pozdrav«, ironično je kazao Turudić. Dakle, ističe, »stvari su puno jasnije nego što se to predstavlja javnosti«.


Pravomoćnu presudu VPS-a pozdravila je jučer i Socijaldemokratska partija (SDP), čiji je potpredsjednik Rajko Ostojić kazao kako je VPS »napokon donio presudu da je ‘Za dom spremni’ ustaški pozdrav nastao u fašističkoj tvorevini NDH«, te izrazio nadu »da će ta odluka napokon biti putokaz kako će se ubuduće postupati u sličnim situacijama.«