Prijatelji životinja

TO JE OČIGLEDNO KRŠENJE ZAKONA Od države se traži da Macoli, vlasniku popularnog restorana, oduzme medvjede

Hina

snimio Boris Šćitar / PIXSELL

snimio Boris Šćitar / PIXSELL



ZAGREB – Prijatelji životinja pozvali su danas nadležne institucije, inspekcije i Ministarstvo poljoprivrede da medvjede, koji se drže u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici, hitno oduzmu i smjeste u utočište za medvjede, jer njihov vlasnik Željko Orešković krši Zakon o zaštiti životinja.


“Medvjedi su na frekventnom mjestu, u prostoru ograđenom žicom, uz prašnjavu cestu, izloženi svim vremenskim uvjetima te patnji i stresu zbog neprirodnog okruženja, buke prometa i navale turista, dosade i nedostatka podražaja, što negativno utječe na kvalitetu njihova života i ugrožava njihovo zdravlje. Vidljivi su stereotipno ponašanje i apatija”, rekla je Natalija Svrtan iz Prijatelja životinja putem priopćenja.


Istaknula je kako se otvoreno kršenje Zakona događa zbog osobnih materijalnih interesa Željka Oreškovića i privlačenja gostiju u ugostiteljske objekte čiji je vlasnik.




Prijatelji životinja, naglasila je Svrtan, već godinama dobivaju pritužbe građana i turista, pišu prijave nadležnim institucijama te su i ranijih godina informirali institucije da je Orešković medvjede stekao na nezakonit način namjernim izuzimanjem iz divljine i da nema potrebna znanja o držanju divljih životinja, što je uzrokovalo smrt jednog medvjeda.


Tako su prije desetak dana zatražili od Veterinarske inspekcije hitno oduzimanje medvjeda i njihovo smještanje u utočište za medvjede jer je početkom godine stupio na snagu rok nakon kojega nijedan medvjed više ne smije biti u zatočeništvu privatnih osoba, dok je Zakon o zaštiti životinja još 2017. zabranio držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, a za kršenje te odredbe za fizičke osobe propisana je novčana kazna od 15 do 30 tisuća kuna.


Svrtan dodaje da je nužno što žurnije medvjede premjestiti u utočište za medvjede, u suradnji s međunarodnom organizacijom FOUR PAWS (Četiri šape) s kojom je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine potpisalo Sporazum o suradnji na zbrinjavanju nezakonito držanih medvjeda.


“Zabrinuti smo zbog najava da bi, umjesto sankcioniranja kršenja Zakona, moglo doći do legaliziranja 11 godina dugog nelegalnog držanja i mučenja medvjeda, što bi odaslalo iznimno lošu poruku javnosti, izazvalo velike kritike međunarodne zajednice i ohrabrilo daljnja kršenja Zakona”, rekla je Svrtan.


Istaknula je kako je držanje medvjeda u malom ograđenom prostoru iza restorana ostatak običaja koje je civilizirani svijet iskorijenio te da sigurno ne pridonosi pozitivnoj slici Hrvatske i njezinu turističkom vrednovanju kao zemlje koja štiti prirodu i okoliš.


“Nakon mnogih godina patnje, ova priča može imati sretan kraj za medvjede i ugled Hrvatske. Vjerujemo da će Ministarstvo poljoprivrede žurno premjestiti i ova dva medvjeda u utočište i da neće dopustiti da privatni interesi ugroze zaštitu životinja i provođenje Zakona”, zaključila je Svrtan.