Darko Krušlin

TKO JE ČOVJEK KOJI SUDI MAMIĆU Donosimo portret osječkog suca za najteže slučajeve

Ivana Vaupotić

Darko Krušlin/ snimio D Lovrović

Darko Krušlin/ snimio D Lovrović

Krušlin iz ročišta u ročište staloženo vraća Zdravka Mamića pristojnom ponašanju, manirom tete iz vrtića koja zna kako postupati s hiperaktivnim djetetom na rubu histerije



Bio sam obavezan čuvati tajnost postupka, ali sada mogu otvoreno reći da je to politički montirani proces temeljen na zločestim konstrukcijama. Budite sigurni da ću idućem u razdoblju uveseljavati medije i hrvatski puk. Onda ću pričati što je prava istina. Tim je obećanjem Zdravko Mamić najavio početak suđenja na Županijskom sudu u Osijeku zbog sumnje da je uz pomoć svog brata Zorana, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara iz »Dinama« izvukao 116 milijuna kuna, pri čemu je državni proračun oštećen za barem 12,2 milijuna kuna poreza.


Mora se priznati, čovjek u ovom slučaju stvarno drži do svoje riječi. Međutim, najavljeno uveseljavanje uglavnom je ograničeno na asfalt ispred zgrade Županijskog suda u Osijeku, gdje nakon svakog ročišta predstavnicima medija servira epski duge priče o svojoj čestitosti i poštenju.


U sudnici mu to baš i ne polazi za rukom, tamo ga je prilično uspješno pripitomio predsjednik sudskog vijeća, 51-godišnji Darko Krušlin.




Doduše, Mamić i na ročištima voli nepozvan uzeti riječ, zagalamiti i dijelti lekcije iz prava, ali najmlađi sudac Županijskog suda u Osijeku ne da se isprovocirati i uvijek ga razoruža ga svojim strpljenjem i smirenim reakcijama.


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



Svi koji su imali konzumirali Mamićeve povišene decibele u trenucima kada mu preko usana eruptira ono što za njega predstavlja pravednički gnjev, znaju da čovjek teško može ostati miran.



Primjerice, na jednom od ročišta predstavnici medija ranije su napustili dvoranu suda, a Mamić ih je primijetio te je ekspresno od Krušlina tražio dozvolu da ode na WC. I dobio ju je. Suvišno je objašnjavati da je jedina potreba koju je imo u tom trenutku bila ona za medijskom pažnjom. Na hodniku ispred dvorane Mamić je zaustavio novinare, ali nije imao vremena za pričanje. Naime, Krušlin ga je u startu provalio i također je izašao na hodnik, gdje mu je uzdignutim kažiprstom dao do znanja da se mora vratiti u dvoranu. Mamić ga je poslušao bez pogovora.



Bez podizanja glasa i »pokazivanja mišića«


Štoviše, veterani crne kronike tvrde da bi rijetko koji sudac izdržao tako česte intervencije optuženika, bez da podigne glas i »pokaže mišiće«. Krušlin, pak, iz ročišta u ročište staloženo vraća Mamića u zonu pristojnog ponašanja, manirom iskusne tete iz vrtića koja jako dobro zna kako treba postupati s hiperaktivnim djetetom na rubu histerije. A to nije lako s optuženikom koji je zbog vlastitog osjećaja moći uvjeren da je u stanju hodati po vodi i pretvarati vodu u vino.


U nekoliko navrata Krušlin je Mamiću morao prijetiti novčanim kaznama i izbacivanjem iz sudnice, no niti jednom nije posegnuo za tim mjerama. Novinari koji redovito prate rad Županijskog suda u Osijeku tvrde da se tu najvjerojatnije radi taktičkom potezu. Prema njihovom mišljenu, Krušlin zna da Mamić ovo suđenje neprestano naziva politički motiviranim procesom u kojem mu sustav pakira veliku robiju, i zato mu ne želi pružiti dodatnu priliku za izigravanje žrtve.


Sudski izvjestitelji s kojima smo razgovarali u Osijeku za Krušlina imaju samo riječi hvale. Naravno, za mišljenje je trebalo pitati i one koji ga u sudnici gledaju s mjesta predviđenog za branitelje optuženika. Porazgovarali smo s nekoliko osječkih odvjetnika, uz obećanje da ih nećemo imenovati, a ta je anketa donijela podijeljena mišljenja, s time da se dala primijetiti razlika između stavova mladih lavova i veterana tog posla.


Prvi se ljubazno zahvalio na ponudi da kaže nekoliko riječi o Krušlinu. Pri tome je samo glasno otpuhnuo i lagano kimnuo glavom, kao da želi dati do znanja da nije veliki ljubitelj njegovog lika i djela. Bio je to mladi lav, baš kao i drugi koji nije skrivao da nije pretjerano oduševljen Krušlinom.


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



– Radite skicu za njegov portret? Vi, novinari, stvarno nemate pametnijeg posla od toga? Nemojte zamjeriti, ne crtam baš dobro – odgovorio nam je mladoliki odvjetnik.



Darko Krušlin završio je Pravni fakultet u Osijeku, a zatim je, za vrijeme bivše Jugoslavije, radio kao odvjetnički vježbenik u Tuzli. Početkom 1995. godine zaposlio se na Općinskom sudu u Osijeku, gdje je došao na glas kao stručan i korektan sudac. Devet godina kasnije postao je najmlađi sudac Županijskog suda u Osijeku, sa 39 proljeća u životnom kalendaru. Danas je ta 51-godišnjak cijenjen zbog stručnosti i korektnosti, a poznat je po tome što u svojoj sudnici tužiteljima i odvjetnicima ne dopušta odugovlačenje procesa i izmotavanja u obliku verbalnih ekshibicija. Povrh toga, dostupni podaci pokazuju da Vrhovni sud vrlo rijetko ukida presude. Uz Zvonka Vrbana, Damira Krahuleca i Zvonka Vrbana, Krušlin je trenutno jedan od kandidata za mjesto predsjednika Županijskog suda u Osijeku.



Skroz je skuliran tip


Situacija se promijenila kada smo naišli na odvjetničkog rutinera koji, sportskom terminologijom rečeno, u nogama ima puno utakmica s Krušlinom.


– Moja iskustva s njim nisu loša. Stručan je, mislim da se na to nitko ne može požaliti. Skroz je skuliran tip, ne sjećam se da ga je netko izbacio iz takta. Meni je posebno drago što se prema nama koji branimo optuženike i tužiteljima odnosi jednako korektno – objasnio nam je jedan veteran odvjetničkog posla koji je želio ostati anoniman.


Prije nešto manje od tri mjeseca Krušlin je zbog afere Sibinj umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu izrekao presudu od godinu dana zatvora te nadoknadu štete državi od 67.459, preinačenu u rad za opće dobro. U toj je općini udaljenoj osam kilometara od Slavonskog Broda 2007. došlo do sumnjive preprodaje zemljišta u gospodarskoj zoni, a Kruljac se našao među šestoricom okrivljenika zato što je zapovijedio inženjerijskoj postrojbi vojske da uredi cestu na tom području. Bilo je to drugo suđenje za spomenutu aferu, s time da je Kruljac na prvom dobio osamnaest mjeseci zatvora, i to bezuvjetno.



Na suđenju za ratni zločin počinjen 1991. u Paulin Dvoru, gdje je usmrćeno osamnaest civila srpske nacionalnosti, Krušlin je okrivljenom Enesu Viteškiću izrekao kaznu od jedanaest godina zatvora. Bilo je to treće suđenje za taj slučaj, s time da su prva dva okončana oslobađajućom presudom za Viteškića. Kaznu koju je izrekao Krušlin potvrdio je i Vrhovni sud Republike Hrvatske.



– Sud je išao linijom manjeg otpora da održi osuđujuću presudu, a onda je, da ne bi oštetio generala, izrekao kaznu rada za opće dobro – prokomentirao je tada Kruljčev odvjetnik Branko Šerić, najavljujući žalbu.


Jednako šokiran bio je predstavnik USKOK-a Darko Dodig. Prema navodima iz tužbe, Općina Sibinj je spornom prodajom zemljišta u bila oštećena za 58 milijuna kuna, a država je zbog postupaka generala Kruljca izgubila 3 milijuna kuna. Nakon ponovljenog vještačenja vrijednosti zemljišta, Krušlin je ublažio sve kazne, zaključivši, između ostalog, da je Kruljac prekoračio zapovjedne ovlasti zbog čega mora platiti 67.549 kuna, koliko iznosi trošak rada inženjerijske postrojbe od osamnest vojnika.


To nije jedini zahtjevan slučaj u biografiji čovjeka koji sada vodi suđenje braći Mamić, Vrbanoviću i Pernaru. Kroničari Županijskog suda u Osijeku tvrde da kod Krušlina nema nimalo praznog hoda, i to zato što na njegov stol uglavnom stižu presude koje je odbio Vrhovni sud Republike Hrvatske. Preciznije, kažu da je Krušlin čovjek za vruće krumpire.


U ponovljenom suđenju za aferu Dijagnoza 2, Krušlin je izrekao zatvorske kazne lažnim invalidima Domovinskog rata i osobama koje su im potvrđivale odgovarajuću dokumentaciju. Sedmorka optuženih proglašena je krivom zbog zloporabe položaja i ovlasti, primanje mita te udruživanje radi počinjenja kaznenih djela kojima je državni proračun, zbog protuzakonitog omogućavanja statusa ratnih vojnih invalida većem broju osoba, oštećen za 3,2 miljuna kuna.


Pod njegovim predsjedanjem sudskim vijećem izrečena je i najviša kazna u povijesti Županijskog suda u Osijeku. Zbog okrutnog ubojstva osječkog odvjetnika i člana Društva hrvatskih književnika Luje Medvidovića u siječnju 2013., Krušlin je optuženog Roberta Rubića osudio na maksimalnih četrdeset godina zatvora. Zločin je počinjen u Medvidovićevom uredu, a na njegovom tijelu pronađeno je 105 ubodnih i reznih rana zadanih nožem.