Šestomjesečna analiza

Svjetska banka: Gospodarski rast na zapadnom Balkanu se usporava, sve manje investicija i izvoza

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Ekonomska aktivnost na zapadnom Balkanu se usporava a šest zemalja te regije od Bosne i Hercegovine do Sjeverne Makedonije bilježi nastavak pada investicija i izvoza, upozorili su u utorak iz Svjetske banke (WB) ukazujući na zabrinjavajuće rezultate posljednje šestomječene analize gospodarskih trendova u ovom dijelu Europe



SARAJEVO Ekonomska aktivnost na zapadnom Balkanu se usporava a šest zemalja te regije od Bosne i Hercegovine do Sjeverne Makedonije bilježi nastavak pada investicija i izvoza, upozorili su u utorak iz Svjetske banke (WB) ukazujući na zabrinjavajuće rezultate posljednje šestomječene analize gospodarskih trendova u ovom dijelu Europe .


iz ureda Svjetske banke u Sarajevu objavili su kako posljednje prognoze ukazuju na to da će gospodarski rast na zapadnom Balkanu u ovoj godini iznositi 3,2 posto što je manje od 3,9 posto koliko je rast iznosio u 2018. godini.


Nešto bolje rezultate u usporedbi s drugim državama regije bilježe Sjeverna Makedonija te Kosovo gdje se očekuje i dalje snažan rast od 4 posto.




Ostala gospodarstva zapadnog Balkana bilježe sporiji rast u odnosu na 2018. godinu. Za BiH, Crnu Goru i Srbiju predviđa se rast tek nešto veći od 3 posto dok je za Albaniju prognoza rasta 2,9 posto. Iako se za 2020. i 2021. godinu općenito predviđa rast regionalnog gospodarstva u SB-u prognoziraju kako će on ostati ispod desetogodišnjeg maksimuma postignutog 2018.


Crna Gora je u 2018. godini imala rast od čak 4,9 posto a Srbija 4,2 posto.


U analizi SB-a ipak je istaknuto kako se unatoč usporavanju gospodarskog rasta, na zapadnom Balkanu i dalje opaža trend smanjenja nezaposlenosti kojega opisuju kao “rekordan”.


Navode kako je do lipnja ove godine otvoreno 150 tisuća novih radnih mjesta u regiji. To istodobno znači 43 tisuće radnih mjesta za mlade, pri čemu je skoro polovica ovih radnih mjesta otvorena u Albaniji.  


No čak i uz taj trend nezaposlenost u regiji ostaje veliki problem jer samo 44 posto radno sposobnih stanovnika država zapadnog Balkana stanovnika ima posao.