Priopćili

Svi liječnici iz Klaićeve koji su se vratili iz inozemstva u samoizolaciji: ‘Nema zaraženih’

Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Trenutno je u samoizolaciji 19 djelatnika Klaićeve bolnice, od toga šest liječnika, kaže Roić



ZAGREB Iz Klinike za dječje bolesti Zagreb priopćili su u četvrtak kako ni jednom njihovu djelatniku nije dokazana infekcija koronavirusom, dok su liječnici koji su se u zadnjih 14 dana vratili iz inozemstva stavljeni u samoizolaciju, ovisno o državi iz koje su se vratili,.


“Danas su prema preporuci nadležnog epidemiologa u samoizolaciju poslani i djelatnici koji su se vratili iz zemalja za koje nije izdana mjera o samoizolaciji, sa ciljem da se maksimalno smanji rizik, odnosno da se mogućnost eventualnog kontakta smanji na minimum”, navodi ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić u povodu medijskih napisa vezanih uz boravak liječnika te ustanove u inozemstvu.


Kaže kako su u bolnici 13. ožujka donijeli odluku o mjerama vezanim uz koronavirus, u kojoj stoji da su se svi djelatnici koji se vraćaju iz inozemstva dužni javiti nadležnom liječniku i epidmiologu te ostati u samoizolaciji kroz 14 dana po procjeni epidemiologa.




Roić napominje da je i Klaićeva bolnica, kao i svaka druga ustanova, prije donošenja službenih odluka i mjera o sprječavanju širenja zaraze, bila ovisna o tome da djelatnici sami prijave mjesta privatnih putovanja.


Trenutno je u samoizolaciji 19 djelatnika Klaićeve bolnice, od toga šest liječnika, kaže Roić.


Portal Index.hr objavio je da je danas otišlo u samoizolaciju čak 23 djelatnika, od toga devet liječnika, Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, koji su unazad 14 dana bili izvan Hrvatske.


Dekan Medicinskog fakulteta: Zaraženi liječnici postupali prema uputama


Dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta Marijan Klarica priopćio je u četvrtak da su liječnici KBC-a Zagreb, od kojih su dvoje i profesori tog fakulteta, koji su zaraženi koronavirusom, postupali u skladu s uputama te da nitko od njih nije ugrozio kolege i bolesnike.


“Vezano uz nedavne izjave i napise u medijima o neodgovornom ponašanju liječnika zaposlenika Kliničkog bolničkog centra Zagreb i ujedno nastavnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (…) iz prikupljenih podataka može se zaključiti da su liječnici postupali potpuno profesionalno i u skladu s uputama nadležnog epidemiologa, kriznog stožera i dekana te da nitko od njih ni na koji način nije ugrozio svoje kolege i bolesnike”, priopćio je dekan Klarica nakon izvida i komunikacije sa liječnicima KBC-a kojima je potvrđena zaraza koronavirusom i njihovim suradnicima.


Četvero liječnika KBC-a Zagreb prethodno su i samostalno demantirali optužbe za neodgovorno ponašanje. U priopćenju su istaknuli da troje kolega koji su putovali, nisu zatajili odlazak u Austriju već da u vrijeme njihova putovanja nije bilo preporuke o prijavi ili zabrani putovanja na razini KBC-a.


Klarica je istaknuo da su liječnici, medicinske sestre te ostalo osoblje koje radi u bolnicama zbog posla koji obavljaju jako izloženi te da je za očekivati da će više njih biti zaraženo u ovoj epidemiji.


“Svojim dosadašnjim visoko etičnim i profesionalnim ponašanjem zaslužuju svaku pohvalu”, poručio je Klarica izrazivši zahvalnost studentima i djelatnicima koji su kontaktirali fakultet te iskazali spremnost da na bilo koji način pomognu zaustavljanju ove krizne situacije.


Dodao je da je Medicinski fakultet prekidom kliničke nastave nekoliko dana prije općeg prekida nastavnih osigurao pravovremeno povlačenje studenata i nastavnika iz bilo kakvih rizičnih komunikacija kako za njih i za bolesnike.


Priopćio je i da nitko od studenata tog fakulteta, koji su sukladno uputama otišli u samoizolaciju, prema dosadašnjim informacijama nije razvio simptome bolesti niti je pozitivan na koronavirus.