Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 3
Sutra: 19° 19° 3
20. rujna 2019.
S plaže u planine

Šveđani krenuli u osvajanje Velebita u kroksicama i sandalama, spasio ih HGSS

Foto HGSS
Foto HGSS
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2019. u 11:24 2019-07-01T11:24:42+02:00

ZAVRATNICA Gospićki HGSS sinoć je ponovno spasio dva ljudska života iz velebitskih gudura. Riječ je mlađem paru Šveđana koji se nakon obilaska i kupanja u uvali Zavratnica odlučio okušati u planinarenju.

Potpuno nespremni za taj podvig krenuli su u poslijepodnevnim satima u dijelove iznad Zavratnice poznate po gotovo okomitim stijenama. Cilj im je bio stići do vidikovca, ali ne uobičajenom stazom već poprijeko.

HGSS-Stanica Gospić zaprimio je poziv u pomoć nešto iza 18 sati. Na vrlo nepristupačnom terenu zatekli su oko 19 sati potpuno iscrpljeni par. Bili su premoreni, dehidrirani i dezorijentirani.

Velebit su odlučili „osvojiti“ opremljni za plažu, a ne za planinarenje: mladić je na nogama imao „kroksice“, a djevojka lagane sandale. Pri tome su bili odjeveni u kupaćim gaćicama i kostimu.

Spasitelji su od njih doznali kako su se na ovaj korak odlučili doslovno nakon izlaska iz mora.

Prije nekoliko dana HGSS je putem društvenih mreža i ostalih medija upozoravao turiste da se na ovakve i slične akcije planinarenja ne upuštaju u japankama. Ovoga puta u pitanju nisu bile japanke, nego li slična obuća za plaže.

HGSS (4)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.