Nove mjere u suzbijanju koronavirusa

Sve se zatvara na mjesec dana: Radit će samo benzinske crpke, trgovine s hranom i higijenskim potrepštinama te ljekarne

Hina

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Bit će otkazani svi javni događaji i okupljanja, a u trgovačkim centrima radit će samo dućani koji prodaju prehrambene artikle, higijenske potrepštie i lijekove.



Od sutra se zatvara sve osim trgovina koji nude prehrambene namirnice i ljekarni. Sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje društva stavit će ključ u bravu. Najavio je to ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pojašnjavajući da novi set mjera stupa na snagu od sutra. Od sutra će, podsjetio je, i Stožer civilne zaštite dobiti nove, šire ovlasti.


Bit će otkazani svi javni događaji i okupljanja, a u trgovačkim centrima radit će sam benzinske tvrtke i pekarnice te dućani koji prodaju prehrambene artikle, higijenske potrepštine i lijekove. Što se javnog prometa rtiče, on ostaje u redovitom režimu rada.


Poslodavci su u Hrvatskoj od sutra dužni organizirati rad od kuće, svi sastanci bit će otkazani, kao i službena putovanja, osim onih koja su prijeko potrebna.




– Obustavlja se sve što nije nužno, rekao je ministar Božinović.


Odluka na snazi ostaje trideset dana, a nakon trideset dana, odluka o zatvaranju bit će ukinuta ili produžena, ovisno o situaciji. Ministar Božinović rekao je i da je osnovno u ovom trenutku pridržavati se mjera higijene i distanciranja.


– U zatvorenom prostoru razmak među osobama treba biti dva metra, a na otvorenom prostoru – jedan metar, rekao je ministar.


Kako bi to zaživjelo, u Hrvatskoj će se otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će rad bazeni, saune, kina, klubovi, kazališta…


Zabrana kretanja preko graničnih prijelaza


Na snagu stupa i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza, s tim da će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u Hrvatsku, a državljanima članicama EU-a povratak u matične države.


Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje i putnike u tranzitu.


Sve trgovine koje će raditi moraju poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.


Stožer podsjeća na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca – u zatvorenim prostorima treba držati distancu od dva metra, na otvorenom prostoru od jedan metar.


Osobe u samoizolaciji moraju se striktno pridržavati danih uputa.


U Hrvatskoj je u srijedu bilo potvrđeno ukupno 89 slučajeva zaraze koronavirusom. Također je otkriven još jedan slučaj zaraze liječnika u bolnicama, do sada ih je ukupno devet.