Drugi pokušaj

Sutra kreće jesenski krug državne mature: Na popravni ide svaki deseti maturant

Ljerka Bratonja Martinović

snimio Ivica Galović / PIXSELL

snimio Ivica Galović / PIXSELL

Prijave ispita za jesenski rok zaključene su još prije dva tjedna, a ispiti počinju u srijedu, 21. kolovoza



ZAGREB – Jesenski ispiti iz državne mature koja je ove godine završila fijaskom za čak 9,4 posto gimnazijalaca, a ukupno je nije uspjelo položiti gotovo 9.000 maturanata, dat će od ovog tjedna drugu priliku svima koji su pali na državnoj maturi. Prijave ispita za jesenski rok zaključene su još prije dva tjedna, a ispiti počinju u srijedu, 21. kolovoza, testovima i esejima iz jezika nacionalnih manjina te testom iz geografije.


Drugog tjedna jesenskog roka mature, od 26. do 30. kolovoza, pišu se tri ključna ispita, hrvatski, matematika i strani jezik, na kojima je ljetos pala gotovo trećina pristupnika. U ponedjeljak, 26. kolovoza, piše se engleski jezik, test iz hrvatskog jezika dan kasnije, 27. kolovoza, a esej će maturanti pisati u srijedu, 28. kolovoza. U četvrtak, 29. kolovoza, na redu su dva izborna predmeta, fizika te politika i gospodarstvo, a matematika je na rasporedu u petak, 30. kolovoza. U trećem tjednu, polagat će se biologija i psihologija, a jesenski rok za maturante završava 6. rujna, ispitima iz francuskog i vjeronauka.


Rezultati ispita znat će se 11. rujna, a tada počinje teći 48-satni rok za prigovore. Objava konačnih rezultata je 17. rujna, a sve do tada pristupnici mogu mijenjati listu željenih studija.




Pitanje je, naravno, koje studije mogu upisati svi oni koji maturu polažu u jesenskom roku? Za jesen je na svim sveučilištima u Hrvatskoj ostalo 6.644 slobodnih mjesta na redovnim studijima. Na Sveučilištu u Rijeci ostalo je slobodnih 1.130 mjesta, od toga njih 641 za redovne studente. Na zagrebačke fakultete može se upisati još 2.854 studenta, u Splitu 823 studenta, u Osijeku 784, u Zadru 482, još se 744 studenta primaju na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, 260 na Sveučilištu u Dubrovniku, a 78 mjesta ostalo je nepopunjeno na Sveučilištu Sjever.


Najveći broj slobodnih upisnih mjesta na Sveučilištu u Rijeci ima Ekonomski fakultet koji može upisati još 224 brucoša, slijedi ga Pravni fakultet sa 192 slobodna mjesta, a zatim Tehnički fakultet, gdje je nepopunjeno 168 upisnih mjesta. Jedini studijski program koji je popunio upisnu kvotu u cijelosti je računarstvo. Upisnu kvotu u ljetnom roku u potpunosti je popunio samo Odjel za biotehnologiju, a ostali fakulteti i dalje su dostupni za upis novih studenata.


Medicinski fakultet popunio je studije medicine i dentalne medicine, ali na preddiplomskom sveučilišnom studiju sanitarnog inženjerstva ima mjesta za 14 brucoša. Fakultet zdravstvenih studija ima još samo 24 slobodna mjesta na studijima sestrinstva i primaljstva, dok na Filozofskom fakultetu još ima mjesta na sljedećim studijima: hrvatski jezik i književnost, pedagogija, njemački jezik i književnost, talijanski jezik i književnost te filozofija. Dovoljno mjesta još ima i na Pomorskom fakultetu, Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Građevinskom fakultetu, Odjelu za fiziku, Odjelu za informatiku i Odjelu za matematiku. Politehniku može upisati još 20 studenata, a studije Učiteljskog fakulteta njih devet.


Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku počele su 23. srpnja i trajat će do 17. rujna 2019. godine, kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis.