Vremenska prognoza

Sutra ćemo konačno vidjeti – snijeg. Vakula se oglasio i o utjecaju magle i smoga na “prljanje” zraka

P. N.

Foto Boris Scitar PIXSELL

Foto Boris Scitar PIXSELL



Danas će vrijeme diljem Hrvatske biti stabilno, ali to u hladnom dijelu godine, tijekom “vladavine” polja visokog tlaka zraka, ne znači i svima povoljno. Dok će se osobito u gorju i na Jadranu moći uživati u barem djelomice sunčanom vremenu, gdjekad i vedrom, te za siječanj ugodno toplom – magla, smog i temperaturni “minusi” nastavit će remetiti aktivnosti na otvorenome u nizinama središnje i istočne Hrvatske, pri čemu će kvaliteta zraka ponovno u mnogim mjestima biti “loša”, ponegdje i “vrlo loša”, pa valja slušati preporuke nadležnih institucija.


Za vikend slijedi promjena vremena – ni osobito jaka ni dugotrajna – ali dovoljna da barem malo promiješa i “osvježi” dosadašnji prilično “ustajali” zrak te da barem nakratko na svoje dođu mnogi ljubitelji snijega, a na Jadranu kiše, mjestimice vjerojatno i munja i gromova, te posvuda bure, koja će od subote navečer do ponedjeljka biti većinom umjerena, gdjegod i jaka, s olujnim udarima, te onemogućavati normalno prometovanje.


Za zimu – ništa osobito, ni od bure, ni od snijega. Ciklone s obilnim i dugotrajnim oborinama i dalje nema na vidiku. Dapače, atmosferski tlak zraka ostat će prilično visok i sljedećih tjedan dana, vjerojatno i dulje. Štoviše, u ponedjeljak će, uz dotok hladnijega zraka, naglo porasti do vrijednosti kod nas ne baš često visokih – čak viših od 1040 hPa – pa će se atmosfera ponovno stabilizirati, bura oslabjeti, nebo razvedriti, dnevna temperatura sredinom novoga tjedna opet porasti, ali će jutra opet biti hladnija od ovih tijekom vikenda… No, od “prave zime” i dalje ni “z”…, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.




Do ponedjeljka na kopnu uglavnom oblačnije, uz povremene oborine, osobito od subote u podne do nedjeljnog prijepodneva. Većinom će padati snijeg, koji će se zadržavati na tlu, te uglavnom u gorju stvarati i zamjetniji snježni pokrivač. Kiša pak većinom u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, gdje će biti i sunčanog vremena, posebice u nedjelju i ponedjeljak, kada će puhati često umjerena bura, mjestimice i jaka. Od utorka će posvuda biti stabilnije, ali uz ponovno hladnija jutra. Na Jadranu od subote do ponedjeljka oblačnije, hladnije i vjetrovitije – u subotu najprije zbog gdjegod umjerenog juga, zatim sve češće bure, koja će olujne udare navečer imati na sjevernom dijelu, u nedjelju i ponegdje na srednjem Jadranu, a vjerojatno tek u ponedjeljak i na jugu. Povremene kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, u subotu prijepodne bit će uglavnom na sjevernom Jadranu, poslije i drugdje, a od nedjeljnog jutra bit će većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, od utorka još i sunčanije, najavljuje Vakula.