Ratni zločin

Suđenje traje već 12 godina: U Beogradu završne riječi za zločin u Lovasu

Boris Pavelić

Foto arhiva

Foto arhiva

Optužnica sada tereti devet ljudi, ali za smrt manjeg broja žrtava nego prva optužnica koju je u siječnju 2014. ukinulo Žalbeno vijeće beogradskog suda



ZAGREB Lovas, malo mjesto u istočnoj Slavoniji, bilo je poprište jednoga od najokrutnijih zločina u Domovinskom ratu: 18. listopada 1991. srpski napadači potjerali su 51 mještanina u minsko polje, gdje ih je dvadeset poginulo, a većina ranjena. U Beogradu za taj zločin već dvanaestu godinu traje suđenje, na kojemu će sutra biti izrečene završne riječi.


Tijekom okupacije Lovasa ujesen 1991. prvi je put u ratovima na području bivše Jugoslavije upotrijebljeno obilježavanje ljudi po nacističkoj metodi: Hrvati su prisiljeni nositi bijele trake na rukavu, što će kasnije, u Prijedoru, dostignuti vrhunac u masovnim ubijanjima Bošnjaka. U listopadu i studenom 1991, u Lovasu je ubijeno sedamdesetak Hrvata, po čemu to mjesto, prema broju stanovnika, postaje jedno od najviše stradalih naselja u Hrvatskoj.


Suđenje optuženima za te zločine pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu počelo je 2007. Optuženo je četrnaest pripadnika Teritorijalne obrane i paravojne postrojbe »Dušan silni«. Sudilo im se za ratni zločin ubojstva 42 lovaška civila i ranjavanje više drugih. Pet godina kasnije, u lipnju 2012, svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora. Prvooptuženi Ljuban Devetak, zloglasni ratni gospodar života i smrti u Lovasu, osuđen je na maksimalnu kaznu od dvadeset godina zatvora, dok je najkraća kazna izrečena Radisavu Josipoviću, osuđenom na četiri godine.




U siječnju 2014, Žalbeno vijeće beogradskog suda ukinulo je presudu i predmet vratilo na ponovljeno suđenje, a da razlozi za tu odluku nikad nisu objavljeni.


Od tada, suđenje se ponavljalo čak dva puta: završne riječi na prvome ponovljenom suđenju trebale su biti izrečene u siječnju 2016, ali je promijenjen predsjednik sudskog vijeća, pa je sve moralo krenuti iznova. Drugo ponovljeno suđenje počelo je četiri i pol godine nakon ukidanja prve presude, u lipnju prošle godine, i to zato što »tužiteljstvo za ratne zločine godinu i pol nije imalo glavnog tužitelja«, izvijestili su mediji. U međuvremenu, umrla su petorica optuženika, među njima i Ljuban Devetak. Optužnica sada tereti devet ljudi, ali za smrt manjeg broja žrtava nego prva optužnica. Zakon naime nalaže da se iz optužnice moraju ispustiti žrtve za čiju se smrt tereti čovjek koji više nije optužen.


Zbog takvog otezanja, nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) prošle je godine na obljetnicu zločina priopćila kako je »nerazumno dugo trajanje postupka kod obitelji žrtava stvorilo nepovjerenje u institucije Srbije da će im ikada omogućiti ostvarivanje pravde«. Dvije godine ranije, 2016, FHP je podnio i kaznenu prijavu za ratni zločin protiv zapovjednika oficira JNA Dušana Lončara, koji je zapovijedio napad na Lovas. Ta prijava nije dala rezultata.