Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Prvostupanjska presuda suda

Sud u Varaždinu odlučio: Zdravko Mustać ipak će biti izručen Njemačkoj

Foto D: Kovačević
Foto D: Kovačević
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2014. u 13:33 2014-03-27T13:33:00+01:00

Mustaćeva odvjetnica Lidija Horvat izjavila je da je sud donio odluku o njegovu izručenju. No odluku nije htjela komentirati jer je prvostupanjska i na nju će se žaliti

VARAŽDIN – Bivši čelnik jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustać bit će izručen Njemačkoj zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, odlučio je danas nepravomoćno Županijski sud u Varaždinu razmatrajući izvršenje Europskog uhidbenog naloga zbog kaznenog djela pomaganja i poticanja na ubojstvo prema njemačkom Kaznenom zakonu.

Mustaćeva odvjetnica Lidija Horvat izjavila je da je sud donio odluku o njegovu izručenju. No odluku nije htjela komentirati jer je prvostupanjska i na nju će se žaliti.

Na upit novinara kako je Mustać podnio odluku, rekla je: »Dobro«.

Siniša Pavlović, odvjetnik Đurekovićeve udovice Gisele, rekao je da je zadovoljan odlukom i da ju je sud obrazložio argumentima koje su oni očekivali.
 Županijski sud u Varaždinu preuzeo je slučaj Zdravka Mustaća nakon što je sud u Velikoj Gorici, kojemu je Vrhovni sud vratio predmet na odlučivanje, zatražio da se taj slučaj preda drugom sudu zbog nedostatka sudaca.

 Velikogorički sud je u siječnju odbio Mustaća izručiti Njemačkoj tvrdeći da je nastupila zastara u tom slučaju, no na tu se odluku žalila udovica ubijenog Stjepana Đurekovića, Gisela Đureković, a Vrhovni sud tu je žalbu prihvatio i ukinuo rješenje velikogoričkog suda. Vrhovni sud je vratio predmet na odlučivanje Županijskom sudu u Velikoj Gorici pred izmijenjenim sudskim vijećem, na što je taj sud zatražio da se, zbog nedostatka sudaca, odluka donese na nekom drugom sudu, pa je predmet dodijeljen onom varaždinskom.

Zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, koji je brutalno likvidiran 1983. godine pokraj Muenchena, Njemačkoj je 24. siječnja izručen bivši šef jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.