Epidemija

Stroge mjere ograničavanja zadržavanja na javnim prostorima: Evo što morate znati

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Na društvenim mrežama se pojavila snimka policijskog automobila na zagrebačkom Zrinjevcu iz kojega se građani pozivaju da se upute kućama.



Stožer civilne zaštite donio je u subotu Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama, trgovima i drugim javnim mjestima nakon čega je policija počela pozivati građane da idu kućama.


Na društvenim mrežama se tako pojavila snimka policijskog automobila na zagrebačkom Zrinjevcu iz kojega se građani pozivaju da se upute kućama.


Odluku usmjerenu na strogo ograničavanje okupljanja na javnim mjestima, potpisao je u subotu voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.




Takva protuepidemijska mjera primjenjivat će se sljedećih 30 dana, a odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba.


Provedbu i nadzor te mjere, uvedne zbog brzog širenja i pojačanog rizika prijenosa zaraze koronavirusa, dužni su provoditi Stožeri civilne zaštite, stoji u odluci objavljenoj na stranici Ravnateljstva Civilne zaštite.


U Hrvatskoj je po posljednjim podacima, objavljenima u subotu prijepodne, 168 oboljelih od koronavirusa, što je 40 više nego jučer, a Nacionalni stožer donio je odluku i o prekidu javnog prometa kako bi se spriječio porast broja zaraženih.


Ukidaju se međugradske i javni prijevoz linije, zatvaraju se sve javne površine


Ukidaju se međugradske linije za vlakove i autobuse, a na otoke će moći samo njihovi stanovnici, rekao je Božinović u subotu ujutro te upozorio da će policija na ulici reagirati ako se ne drži preporučeni razmak među osobama. 


“Policija će obilaziti sva javna mjesta i reagirat će tamo gdje se netko ne pridržava mjera. Na neki način zatvaramo sve javne površine. Nema grupiranja!”, rekao je Božinović. 


“Zatvaramo sve javne površine, nećemo dopustiti okupljanje ljudi na javnim površinama jer se virus prenosi s osobe na osobu. Nacionalni stožer će zasjedati stalno i donositi nove odluke, a stožeri civilne zaštite na svim razinama bit će odgovorni da se odluke provede”, rekao je voditelj Stožera.


Potom je objavljena i odluka Nacionalnog stožera da se u idućih 30 dana obustavi i tramvajski i drugi javni gradski promet, što će primjenjivati od nedjelje, 22. ožujka.