Uhićen mladić

Srp i čekić na Tuđmanu: Bi li policija bila tako brza da je na spomenik NOB-u našarano U?

Zlatko Crnčec

Foto Facebook, MUP

Foto Facebook, MUP

Sada je postupanje policije bilo puno ekspeditivnije nego u mnogim slučajevima osobito teških kaznenih djela, rekao je Peđa Grbin



ZAGREB Policija je u četvrtak uhitila osobu koja je u subotu 5. siječnja crnim sprejem nacrtala komunistički simbol srp i čekić na spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je nedavno podignut u Zagrebu. Policija je jučer izvijestila da je dovršila kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom »zahvaljujući suradnji s građanima«, a nakon objavljene njegove fotografije na policijskoj web stranici.


– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu, objavili su u policiji.


Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da apsolutno ne bi imao ništa protiv ovako promptnog pronalaženja počinitelja da je policija na isti način postupala prema svima onima »koji su grafitirali, šarali ili dizali u zrak spomenike«.




– Uvjeren sam da se ne bi ovako efikasno postupalo da je na primjer na spomenik NOB-u netko našarao ušato U. Sada je postupanje policije bilo puno ekspeditivnije nego u mnogim slučajevima osobito teških kaznenih djela. I volio bih da mi ministar objasni zbog čega se u ovom postupalo potpuno drugačije od svih usporedivih slučajeva – rekao je Grbin.


I Rada Borić iz Nove ljevice kaže da policija nije bila tako efikasna kada su u pitanju bila oštećenja, miniranja i rušenja brojnih spomenika NOB-a.


– Osim toga upitna je moguće i sama kvalifikacija djela. Trebalo bi utvrditi radi li se ovdje uopće o oštećenju, odnosno je li spomenik zaista teško oštećen. Ili se radi o vandalizmu i običnom grafiterstvu, a sam je natpis moguće relativno lako ukloniti – rekla je Borić.


S druge strane predsjednik stranke DESNO Anto Đapić smatra da je policija prije nego je djelo okvalificirala kao oštećenje tuđe stvari trebala prvo razgovarati s počiniteljem i vidjeti koji su njegovi motivi.


– Radi li se tu o diranju u ustavne ili nacionalne vrijednosti ili samo o namjeri oštećenja. Ako je ovo drugo, nisu ga ni trebali uhićivati. U svakom sam slučaju za posebnu zaštitu svih spomenika vezanih za stvaranje hrvatske države. Osuđujem ocrnjivanje spomenika prvog hrvatskog predsjednika – rekao je Đapić.


Dodao je da su u Hrvatskoj na djelu dvostruka mjerila koja ovise o tome s koje strane političkog spektra dolazi počinitelj nekog kaznenog djela.