Savez za Hrvatsku

Srb bi zabranio proslavu Dana ustanka u Srbu

Tihomir Ponoš

 Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je na konferenciji za novinare da se "radi o posve neciviliziranoj proslavi kojom se slavi etničko čišćenje i pokolj svog nesrpskog stanovništva na području istočne Like i jugozapadne Bosne kao i organiziranje četničke pukovnije pod zapovjedništvom četničkog vojvode Miloša Torbice"



ZAGREB Stranke okupljene u Savez za Hrvatsku zatražile su od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i Policijske uprave zadarske da zabrane proslavu i obilježavanje ustanka u Srbu kojega 27. srpnja u tom mjestu tradicionalno organizirana Srpsko narodno vijeće. Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je na konferenciji za novinare da se »radi o posve neciviliziranoj proslavi kojom se slavi etničko čišćenje i pokolj svog nesrpskog stanovništva na području istočne Like i jugozapadne Bosne kao i organiziranje četničke pukovnije pod zapovjedništvom četničkog vojvode Miloša Torbice«. Taj se događaj, pobuna u Srbu, u socijalističkoj Hrvatskoj obilježavala kao Dan ustanka naroda Hrvatske.


Za Srba je neprihvatljivo organiziranje proslave u Srbu i time se šalje »neprihvatljiva politička poruka koja se namjerno u Hrvatskoj plasira kako bi se abolirao četnički pokret, odnosno proglasio antifašističkim kao što je u Republici Srbiji«. Srb smatra da je naprihvatljivo slaviti pokolje nad ženama i djecom, svećenicima.


– Tragično je što se u Hrvatskoj dopušta takva proslava, što hrvatski porezni obveznici financiraju tu proslavu kroz financiranje rada SNV-a i što se pojedini državni dužnosnici tamo ponekad i pojave, kazao je Srb. Time je aludirao na predsjednika Republike Ivu Josipovića koji je u Srbu bio 2010. godine i kazao da su partizanske kape lijepe i poruke ljubavi i mira. Predsjednik Vlade Zoran Milanović je kao oporbeni čelnik bio u Srbu 2008. godine, a prošle je godine kao njegov izaslanik u Srbu bio Slavko Goldstein.




Savez za Hrvatsku koji okuplja osam stranaka u zahtjevu se poziva na Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira jer je proslava u Srbu, smatraju oni, u cijelosti usmjerena na remećenje javnog reda i mira. Smatraju i da je okupljanje u Srbu nadahnuće u činjenju kaznenog djela genocida te da je protivno Rezoluciju Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina. »Srbski ustanak nije bio antifašistički ustanak, nego ustanak četničko-komunističko-jugoslavenske bande, planiran i izveden uz pomoć talijanske fašističke okupacijske II. armije i drugih snaga Mussolinijeve fašističke Italije«, stoji u zahtjevu.


Ustanku u Srbu prethodili su ustaški zločini prije svega nad srpskim stanovništvom Like. U njemu je sudjelovalo lokalno stanovništvo, mahom srpske nacionalnosti, a u organizaciji ustanka sudjelovali su i hrvatski komunisti. U tim kaotičnim zbivanjima u ljeto 1941. godine u tom su ustanku zajedno sudjelovali ljudi koji će kasnije postati istaknuti u partizanskom, ali i četničkom pokretu, a u danima nakon ustanka počinjen je zločin nad civilnim stanovništvom prije svega u selu Boričevcu.