Rad u zreloj dobi

Spas za sezonu? Manjak radnika u turizmu nadomjestit će se zapošljavanjem umirovljenika

Hina

Ilustracija Marin Aničić

Ilustracija Marin Aničić

Zapošljavanje svih umirovljenika na četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine omogućeno je nedavnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Umirovljenici koji tako skupe najmanje dvije godine novoga staža, mogu tražiti novi izračun mirovine



Hrvatska udruga turizma (HUT) podržava omogućavanje rada umirovljenicima do četiri sata dnevno uz zadržavanje isplate pune mirovine i ocjenjuje da bi ta bi mjera mogla pomoći kvalitetnijoj pripremi sljedeće sezone.


Turistički poslodavci u priopćenju ističu kako se velik broj radnih mjesta u turizmu može popuniti ljudima zrele životne dobi, koji žele i mogu raditi i nakon odlaska u mirovinu. To bi, kako navode, moglo značajno utjecati na kvalitetniju pripremu sezone


»Zaposlenici koji žive u područjima blizu mjesta rada uvijek su bili prioritet prilikom zapošljavanja, a uvoz radne snage je rješenje samo u situaciji kada domaće tržište rada ne može udovoljiti svim potrebama gospodarstva«, smatraju u HUT-u.




Direktor HUT-a Veljko Ostojić vjeruje da se radi o nastavku liberalizacije mogućnosti rada umirovljenika koji su ispunili uvjete za punu mirovinu i tako podmirili sve zakonske obveze tijekom svoga radnog vijeka.


»Umirovljenici koji žele i mogu raditi od velike su vrijednosti za poslodavce, jer im njihovo radno i životno iskustvo omogućuje brzu prilagodbu, a mlađim zaposlenicima mogu biti izvor stjecanja znanja i bržeg uhodavanja u posao«, kaže Ostojić.


Zapošljavanje svih umirovljenika na četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine omogućeno je nedavnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Umirovljenici koji tako skupe najmanje dvije godine novoga staža, mogu tražiti novi izračun mirovine.