Plan Mosta

Solarnim panelima protiv energetskog siromaštva: “Mogli bi se grijati bez ikakvih troškova”

Zlatko Crnčec

Govoreći na konferenciji za novinare u Saboru Čikotić je rekao da država i lokalna samouprava svake godine troše 65 milijuna kuna kako bi siromašne obitelji mogle kupiti ogrjev



ZAGREB Nekadašnji MOST-ov državni tajnik za energetiku Ante Čikotić predstavio je prijedlog Zakona o mikrosolarima kojim se želi potaknuti energetska neovisnost zemlje, ali i riješiti problem energetskog siromaštva.


Govoreći na konferenciji za novinare u Saboru Čikotić je rekao da država i lokalna samouprava svake godine troše 65 milijuna kuna kako bi siromašne obitelji mogle kupiti ogrjev.


– Taj bi se novac mogao potrošiti za solarne panele, između 6,5 i sedam tisuća godišnje, čime bi se za pet godina trajno riješio problem energetskog siromaštva. Nakon tog razdoblja više se ne bi trebalo svake godine izdvajati sredstva za ogrjev na najpotrebitije jer bi se oni mogli grijati bez ikakvih troškova, rekao je Čikotić.




Dodao je da bi se širom ugradnjom panela podigla i konkurentnost hrvatskog gospodarstva čiji bi proizvodi bili jeftiniji jer bi im se smanjili troškovi za energiju.


– Ne bi nam trebale ni termoelektranu Peruča i Ploče ni uvoz energije. Imamo sunce kojem obilujemo u Hrvatskoj, i na Jadranu i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Trebamo pokušati nadići političke podjele i jednoglasno usvojiti ovaj Zakon koji je na dobrobit građana, rekao je Čikotić. Dodao je da bi velike stambene zgrade mogle ugradnjom solarnih panela riješiti troškove liftova i rasvjete.


– Oni bi se mogli ugraditi pomoću ekokredita koji bi se isplatili nakon sedam ili osam godina nakon čega bi imali besplatnu električnu energiju za liftova i rasvjetu, rekao je Čikotić. Dodao je da Hrvatska posjeduje velike potencijale u obnovljivim izvorima energije, ponajprije u suncu, ali da se u dosadašnjoj energetskoj politici na njih nije obraćam prevelika pažnja što se vidi i po tome da je u zadnjih deset godina samo 115 fizičkih osoba napravilo svoj fotonaponski sustav.

– Iz toga je vidljivo koliko Hrvatska zaostaje za drugim članicama EU zemljama što je posebno žalosno s obzirom na našu mediteransku poziciju. Ovaj bi Zakon značajno doprinio ispunjenje obvezama koje je Hrvatska kao dio EU preuzela, a to je potpisivanje Pariškog sporazuma, prema kojem se staklenički plinovi moraju smanjiti za 40 posto do 2030. godine, rekao je Čikotić.


Saborski zastupnik i nekadašnji ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović rekao je da se u Hrvatskoj vrhunac potrošnje električne energije iz zimskog razdoblja prebacio na ljetne mjesece što se poklapa dijelom godine kada ima najviše sunca.


– Osim toga većina opreme potrebne za mikrosolare proizvodi se u Hrvatskoj tako da zaista ne vidiim razlog zbog čega svi ne bi podržali ovaj prijedlog, rekao je Dobrović.