Utrka postaje zanimljivija

Škoro objavio kandidaturu, želi promijeniti Ustav i ojačati ulogu Pantovčaka: ‘Neću biti fikus’

Portal Novilist.hr

Screenshot YouTube

Screenshot YouTube

Stotine tisuća hrvatskih sinova i kćeri svojom pameću već izgrađuju neke druge države, jer ovdje nisu imali šansu bez stranačke iskaznice. Jednostavno, nisu više željeli živjeti u državi u kojoj spirala mržnje i netolerancije nagriza njene same temelje



Miroslav Škoro jutros je točno u 9 sati na svojem službenom YouTube kanalu objavio kandidaturu na predsjedničkim izborima. U petominutnom videu iznio je osnovne crte svojeg predizbornog programa koji se mogu sažeti u jednoj glavnoj tezi – povratku velikih ovlasti predsjednika.


– Hrvatskom danas vlada kontrolirani stranački sustav u kojem se na vlasti izmjenjuju dvije najjače stranke sa svojim trgovačkim partnerima. Dogodine nas možda čeka i velika koalicija. Političke elite u potpunosti su se otuđile od naroda, bahatost i arogancija idu toliko daleko da se smicalicama i manipulacijama ne dopušta održavanje referenduma. Gubitak povjerenja u institucije poprimio je zabrinjavajuće razmjere, neki čak govore o Hrvatskoj kao neuspješnom projektu. Stotine tisuća hrvatskih sinova i kćeri svojom pameću već izgrađuju neke druge države, jer ovdje nisu imali šansu bez stranačke iskaznice. Jednostavno, nisu više željeli živjeti u državi u kojoj spirala mržnje i netolerancije nagriza njene same temelje. To nije Hrvatska kakvu su sanjali naši preci, koju je stvarao dr. Franjo Tuđman i za koju su ratovali hrvatski branitelji.


Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret. Hrvatska treba osnaženje ustavnog položaja predsjednika. Srž mog programa je savez naroda, nasuprot saveza stranačkih elita. Samo ću vama polagati račune, rekao je Škoro, najaviši odmah i svojih prvih pet poteza, ukoliko bude izabran.




– Prvi potez bit će upućivanje inicijative prema parlamentu za promjenu Ustava. Ako tu inicijativu većina ne prihvati, predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma. Ako on odbije taj prijedlog, pozvat ću građane na prikupljanje potpisa za provođenje referenduma. A tad bih volio vidjeti onoga tko će izigrati volju naroda. Ne želim biti predsjednik – fikus, već predsjednik koji će imati ovlasti za provođenje onoga za što me narod izabrao. Želim ovlasti za raspisivanje referenduma, bez suglasnosti premijera. Drugo, zakonodavni referendum, da na snagu stupa zakon izglasan na referendumu kojeg je raspisao predsjednik. Treće, predsjednik mora imati pravo sazivanja sjednice Vlade. Četvrto, privremeni veto – predsjednik mora imati pravo nepotpisivanja zakona do odluke Ustavnog suda. I peto, predsjedniku se treba omogućiti da on Saboru predlaže suce Ustavnog suda, a ne da oni budu rezultat međustranačkog kompromisa, dodao je.


Škoro se indirektno “očešao” i na svoje izvjesne protukandidate – Kolindu Grabar Kitarović i Zorana Milanovića, odnosno neke njihove ranije izjave.


– Ja vam neću obećati da će Hrvatska biti najbogatija zemlja na svijetu. Ono što vam jamčim je da ću sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države. Za mene Hrvatska nije slučajna država i dokazat ću da je itekako uspješan projekt kojeg su ugrozili nesposobni političari. Želim vratiti povjerenje u funkciju predsjednika Hrvatske. Okrenimo ploču, zaključio je Škoro.