Tko će u novi pokret?

Škoro i suverenisti još nisu “sjeli” za stol, a pregovori će biti, blago rečeno, komplicirani

Zlatko Crnčec

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Miroslava Škoru su podržali HRAST i HKS koji su osnovali stranku Hrvatski suverenisti, a tu su bili i Most i nova Hasanbegovićeva stranka Blok za Hrvatsku. U sklopu Suverenista nalaze se i inicijative Istina o Istanbulskoj i Hrvatski bedem te pojedinci utjecajni na desnoj sceni, tako da će pregovori biti komplicirani



ZAGREB – Političke stranke koje su na predsjedničkim izborima podržale nezavisnog kandidata Miroslava Škoru očekuju da u skorašnje vrijeme započnu i ozbiljnije razgovore o tome kako zajednički izaći na sljedeće parlamentarne izbore.


To pak znači da u ovom trenutku HDZ ne može znati koliki mu je koalicijski potencijal nakon parlamentarnih izbora jer je nekakav politički blok desno od njih još uvijek daleko od formiranja.


– Očekujem da uskoro sjednemo za stol i razgovaramo o svemu. Vjerujem da ćemo bez većih problema pronaći zajednički jezik.




Uvijek smo pozvali na zajedništvo i vjerujem da ćemo zajednički izaći na parlamentarne izbore, rekao je jučer za naš list predsjednik Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Milivoj Pavliček.


Naime, Škoro je u ovotjednom intervjuu najavio da bi na sljedeće parlamentarne izbore njegova opcija mogla izaći kao pokret pod njegovim imenom.


Naći pravu mjeru


– U političkom smislu treba napraviti kišobran pod kojim bismo se svi okupili i pritom zadovoljiti izborna pravila jer ne može Miroslav Škoro biti nositelj lista u 11 izbornih jedinica.


Jasno je da za formiranje novog političkog brenda nemamo dovoljno vremena pa mislim kako je najbolje rješenje da ostanemo pokret i da na izbore izađemo pod mojim zaštitnim znakom.


Treba naći pravu mjeru, kompromis između činjenice da su me određene stranke podržale i dale svoj doprinos, te zaslužuju da se zadovolje i neke njihove ambicije. A s druge strane ne treba zaboraviti da sam od tih 24,5 posto glasova u prvom krugu nešto osvojio i ja osobno, na svoje ime, rekao je Škoro u razgovoru za Jutarnji list.


Dodao je da mu je cilj »ne izgubiti nikog tko želi kvalitetno doprinijeti«, te da »tu sinergiju definitivno želi zadržati«.


– Otpast će samo oni koji budu solirali ili se prema partnerima i biračima odnosili na pogrešan način, rekao je Škoro. Glavni direktor komunikacija njegove predsjedničke kampanje Mate Mijić izjavio je jučer za naš list da su u tijeku neformalni i pojedinačni razgovorima sa strankama koje su dale podršku Škori na predsjedničkim izborima.


– Formalnih pregovora još nije bilo, ali i to će doći na red. U ovom trenutku nema konkretnih rokova kada bi ti službeni pregovori trebali započeti, rekao je Mijić.


A ti pregovori sigurno neće biti jednostavni. Naime, Škoru su podržali HRAST i HKS koji su osnovali novu stranku pod imenom Hrvatski suverenisti, a tu su bili i Most i nova stranka Zlatka Hasanbegovića Blok za Hrvatsku.


U sklopu Hrvatskih suverenista nalaze se i građanske inicijative Istina o Istanbulskoj i Hrvatski bedem, te neki pojedinci utjecajni na desnoj sceni.


Tako da će ti pregovori biti dosta komplicirani kako vezano za izgled lista, ali i mogućnost postizborne koalicije s HDZ-om kome je nužno potreban koalicijski partner nakon što je postalo izvjesno da bi HNS mogao proći jako loše na sljedećim parlamentarnim izborima.


– Sada su eventualni pregovori s HDZ-om nakon parlamentarnih izbora daleka budućnost.


Ali već i sada mogu reći da teško da mogu zamisliti bilo kakvu suradnju s HDZ-om dok je na njenom čelu Andrej Plenković. Prevelike su tu ideološke razlike da bismo mi mogli sjesti i razgovarati o nekakvoj koaliciji, rekao je Pavliček.


Govoreći pak o tome kako bi trebala izgledati zajednička lista sa Škorom on kaže da bi na izbornom listiću svakako uz Škorinu opciju trebali biti i Hrvatski suverenisti, te svaka od stranaka koja je podržala Škoru na predsjedničkim izborima.


Stranke i opcije koje su se okupljale oko platforme Hrvatski suverenisti u svibnju prošle godine na europskim su izborima osvojili čak 8,5 posto glasova i jedan europski mandat. Njega je osvojila Ruža Tomašić dobivši čak 76,45 posto preferencijalnih glasova.


Hrvatski duopol


Most je na izborima također podržao Škoru, ali prije toga nije surađivao s ostalim strankama iz tog kruga.


– Pripremamo se kao da ćemo ići sami, no paralelno vodimo razgovore s onima koji su na tragu naših programskih postavki.


Spremni smo u svrhu boljeg rezultata žrtvovati određene stranačke interese i svoju poziciju kao što smo to pokazali na predsjedničkim izborima kada smo prepoznali da Miroslav Škoro ima šanse ugroziti hrvatski duopol, rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.


Komentirajući mogućnost koaliranja s HDZ-om Grmoja je rekao da se »Most ne vidi kao politička opcija u takvim vladama jer smo vidjeli da s 10, 12 ili 15 zastupnika ne možete utjecati na HDZ i SDP koji su, po modelu vladanja, jako slične«.


Zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović rekao je jučer za naš list da je prerano govoriti o postizbornim koalicijama s HDZ-om ili nekom drugom strankom, te da još nije bilo nikakvih razgovora sa Škorom.