Sindikati najavili

Škole u PGŽ u petak štrajkaju, za ponedjeljak najavljen štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Primorsko-goranska županija, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Ličko senjska županija bit će u štrajku u petak, objavili su prosvjetni sindikati, prenosi N1.


‘U ponedjeljak će u štrajku biti cijela Hrvatska ukoliko sutra ne dođe do bitnog pomaka, do sastanka i rješenja naših zahtjeva’, najavili su sindikati u četvrtak.


Time šalju, ističu, poruku Vladi.




-‘To je poruka Vladi da izjava premijera u Saboru o namjeru povećanja osnovice za plaće svima, ne znači ispunjavanje naših zahtjeva’, kazao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.


‘Današnji štrajk na razini četiri županije i nakon premijerove izjave o povećanju plaća je 89,37 posto. To znači da naši članovi i zaposlenici znaju zašto su u štrajku’.


Štrajk u školama, podsjetimo, traje već tjedan dana. Prošloga četvrtka u štrajku su bile škole u cijeloj zemlji, a nakon toga štrajkalo se po tzv. cirkularnom modelu – po županijama.


Premijer je u srijedu tijekom podnošenja godišnjeg izvješća o radu Vlade najavio povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja od po 2 posto.


‘Štrajk je po mom dubokom uvjerenju, nakon ovakve ponude, suvišan’, kazao je kasnije je premijer Andrej Plenković novinarima u Hrvatskom saboru.


Da opravdanosti za štrajk više nema smatra i ministar financija Zdravko Marić. Napomenuo je da će idućih mjeseci krenuti u reviziju Uredbe o složenosti poslova, tj. koeficijentima.


‘To se prijašnje vlade nisu usudile, dodao je.