Domaćini kongresa

Sjednice EPP-a neće se održati u Hrvatskom saboru. Oporba to smatra svojom zaslugom

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Europska pučka stranka, u sklopu koje je i HDZ, od 19. do 21. studenoga u Zagrebu će održati Izborni kongres. Isprva je to trebalo biti u Velikoj vijećnici Hrvatskog sabora i za korištenje dvorana EPP je trebala Saboru uplatiti 74.488 kuna.



ZAGREB – Ni sjednica predsjedništva niti sjednica političke skupštine Europske pučke stranke neće se održati u Hrvatskom saboru, potvrđeno je u danas iz HDZ-a.


Vodstvo EPP-a odlučilo je da tehničke sastanke neće održati u Saboru jer ne žele raditi štetu grupaciji. Svi sastanci će biti održani negdje drugdje, piše 24 sata.


Europska pučka stranka, u sklopu koje je i HDZ, od 19. do 21. studenoga u Zagrebu će održati Izborni kongres. Isprva je to trebalo biti u Velikoj vijećnici Hrvatskog sabora i za korištenje dvorana EPP je trebala Saboru uplatiti 74.488 kuna.




Žestoku političku polemiku izazvala je ta odluka predsjedništva Hrvatskog sabora da se sabornica iznajmi za potrebe EPP-a zbog čega je oporba tjednima napadala vladajući HDZ.


EPP, najveća i najjača europska politička obitelj, po prvi puta će u Zagrebu održati svoj Izborni kongres 20. i 21. studenoga.


Domaćini Kongresa su predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik EPP-a Joseph Daul.


Više od 2000 sudionika iz 40-ak zemalja raspravit će aktualne europske politike. Na Kongresu će biti izabrano novo vodstvo EPP-a.


Oporba zadovoljna


Saborska oporba ustvrdila je da je kritikama i negodovanjem zbog najavljenog održavanja Predsjedništva i Skupštine Europske pučke stranke, koje je ipak prebačeno na drugu lokaciju, zaštitila dignitet Hrvatskog sabora.


Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk smatra da je pritisak javnosti i opozicije urodio plodom pa je HDZ odustao od loše ideje da se sabornica iznajmi EPP-u te dodao kako je to ipak jedan mali korak u zaštiti dostojanstva institucija Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.


Komentirajući neslužbeno objašnjenje iz HDZ-a da je to učinjeni na zahtjev pučana kako ne bi nanosili štetu svojoj članici, Bauk je novinarima rekao kako sumnja da europski pučani više razmišljaju o šteti HDZ-u nego što o tome razmišlja sam HDZ.


“Očito je HDZ sam zaključio da će mu se nanijeti šteta, a europski pučani su samo izgovor”, poručio je.


Mostov zastupnik Miro Bulj također ističe da su “obranili dignitet Hrvatskog sabora i zaključak koji je predložio, a Jandroković nije htio uvrstiti na raspravu“.


Smatra da bi održavanje sjednica EPP-a u Hrvatskom saboru bilo nepravedno prema tom Domu i sramotna odluka jer bi se to, od svih zemalja EU, dogodilo jedino u Hrvatskoj.


Bulj – ovo je pobjeda; Beljak- figa je i dalje u džepu


Sada, u zadnjem trenutku štite svog partnera HDZ jer – kako dozvoliti da u vrijeme Vukovara u Saboru bude stranka u kojoj su četnik Aleksandar Vučić i fašist Antonio Tajani, pitao je Bulj te podsjetio kako mu je, zbog prijedloga zaključka da se raspravi o iznajmljivanju sabornice i to ne dopusti, bilo zabranjeno govoriti dva dana.


“Ovo je pobjeda, zaštitili smo dignitet Hrvatskog sabora, kao što smo i jučer štitili dignitet jer je samo Klub Mosta raspravljao o proračunu“, poručio je.


HSS-ov Krešo Beljak, međutim, ne misli da je to pobjeda.


“To je i dalje figa u džepu. Figu koju su držali cijelo vrijeme Plenković i HDZ, a sada su je stavili u džep. Ne mijenja se činjenica da su Aleksandar Vučić i Andrej Plenković dio iste europske obitelji“, ističe Beljak.


Mislim da bi bilo previše gledati četnika kako govori u hrvatskoj sabornici, čovjeka koji je 1995. godine u Glini govorio da ovo nikada neće biti ustaška Hrvatska, a sada da govori u “ustaškom” Saboru. “To bi bilo previše i za Plenkovića, ali on će biti u Zagrebu, bit će dio iste obitelji i to apsolutno ništa ne mijenja na stvari. Svi oni koji imaju imalo zdravog razuma znaju da su HDZ i Srpska radikalna stranka de facto ista stranka“, zaključio je Beljak.