Traže dijalog

Sindikati zamjeraju Vladi socijalni monolog

Hina

Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a kaže kako sindikati od Vlade očekuju strpljivost i izbjegavanje rješenja »preko koljena«, dok čelnik Sindikata policije Dubravko Jagić upozorava da za novu Vladu vrijede sve obaveze stare, među kojima i ona o konzultacijama sa sindikatima



Sindikati državnih službi traže od Vlade da ih ne zaobilazi u pripremi zakona i drugih propisa koji utječu na položaj državnih službenika i namještenika.


Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata Porezne uprave Hrvatske na današnjoj su konferenciji za novinare iskazali nezadovoljstvo jer je Vlada bez konzultacija s njima uputila u Sabor (koji ih je prihvatio), prijedlog zakona o ustrojstvu i djelokrugu rada ministarstava, zakona o sustavu državne uprave, izmjene i dopune zakona o državnim službenicima i namještenicima, a na prvoj sjednici Vlade doneseni su i drugi akti koji se tiču državnih službenika.


»To je socijalni monolog, a ne dijalog, unatoč kolektivnom ugovoru, poslovniku o radu Vlade i sporazumu o  socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave koji obvezuje Vladu na konzultacije sa sindikatima«, kaže Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.




Da smo bili konzultirani, dodaje, ukazali bismo Vladi na su izmjenama i dopunama zakona o državnim službenicima i namještenicima svi državni službenici praktički do novog ustroja stavljeni »na bubanj« pa ne znaju tko će ostati raditi, a tko ne.


Također, kaže Pleša, sindikat ne podržava rješenje prema kojem rukovodeći državni službenici, čiji angažman nije uređen mandatom, moraju na novi natječaj i imat će mandat koji se se poklapa s parlamentarnim izbornim ciklusom.


»To svakako nije prilog depolitizaciji državne uprave«, smatra Pleša.


Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a kaže kako sindikati od Vlade očekuju strpljivost i izbjegavanje rješenja »preko koljena«, dok čelnik Sindikata policije Dubravko Jagić upozorava da za novu Vladu vrijede sve obaveze stare, među kojima i ona o konzultacijama sa sindikatima.


Gordana Jagar iz Sindikata Porezne uprave kaže da državni službenici rade u ozračju neizvjesnosti i dezinformacija uzrokovanih glasinama o reorganizaciji i preustroju. Smatra da to nikome ne koristi, a otvoreni socijalni dijalog prema njegovom mišljenju smirio bi takvu situaciju.