Govor mržnje

Sin Josipa Đakića, nakon noći u zatvoru, daje iskaz u Općinskom državnom odvjetništvu

Hina

Foto Facebook

Foto Facebook

Sve dok odgovorne institucije na čelu s Vladom ne budu reagirale oštro i rezolutno, to će šovinističko ludilo poprimati sve veće razmjere. Osude nisu dovoljne, sitne kazne nisu dovoljne. Nakon Đakića doći će neki drugi Đakić, kaže Miletić



Ivan Đakić noć je proveo u pritvoru, a nakon 11 sati je otišao na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici – javlja N1 televizija. 


Podsjetimo, dvadesetdvogodišnji Ivan Đakić u ponedjeljak je na svom Facebook profilu postavio šokantnu fotografiju osobe s ustaškim znakovljem, koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić”.


U ponedjeljak navečer HDZ je najoštrije osudio takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost, najavivši da će protiv Ivana Đakića pokrenuti stegovni postupak. Nakon toga se Ivan Đakić u utorak iščlanio iz HDZ-a u svome stranačkom ogranku u Virovitici, a njegov otac, koji je i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije, izjavio je da to smatra činom priznanja pogreške. I Vlada je u priopćenju osudila sramotnu objavu na društvenim mrežama.




MUP je objasnio postupanje u slučaju govora mržnje:


– Što se tiče policijskog postupanja u slučaju govora mržnje, ukoliko su govorom mržnje ostvarena obilježja kaznenog djela ‘Javno poticanje na nasilje i mržnju’, nad počiniteljem policija provodi kriminalističko istraživanje te se protiv počinitelja nadležnom Državnom odvjetništvu podnose odgovarajući optužni akti”, objasnili su u MUP-u za N1. Dodaju i da je u jedanaest mjeseci 2018. godine evidentirano je 19 kaznenih djela “Javno poticanje na nasilje i mržnju”.


Predsjednik IDS-a Boris Miletić u srijedu je rekao da je objava Ivana Đakića na facebook profilu potvrda koliko daleko stvari mogu otići ako ih se u startu ne sasiječe te apelirao na policiju i DORH i druge nadležne institucije da počnu primjenjivati odredbe kaznenog zakona koje se tiču govora mržnje, a predložio je i zatvorske kazne za promicanje nacizma, fašizma i ustaštva.


Sustavno toleriranje mržnje, nasilja i ustaškog paradiranja rezultiralo je ovim čemu danas svjedočimo – sve većoj stopi nasilja u Hrvatskoj i gnjusnim incidentima kakvi se rijetko viđaju u slobodnoj Europi, ustvrdio je Miletić u priopćenju.


»Sve dok odgovorne institucije na čelu s Vladom ne budu reagirale oštro i rezolutno, to će šovinističko ludilo poprimati sve veće razmjere. Osude nisu dovoljne, sitne kazne nisu dovoljne. Nakon Đakića doći će neki drugi Đakić. Svojim ignoriranjem dozvolili ste da se Hrvatskoj ponovno zalijepi etiketa ustaštva. Apeliram na resorne institucije, prije svega na policiju i DORH da počnu primjenjivati odredbe Kaznenog zakona koje se tiču govora mržnje«, poručio je predsjednik IDS-a u priopćenju.


Pozvao je predsjednika Hrvatskog sabora da na dnevni red uvrsti prijedlog IDS-a o dopunama Kaznenog zakona kojim propisuju zatvorske kazne za promicanje nacizma, fašizma i ustaštva.


»Bježanjem od izmjena zakona bježite od vlastite odgovornosti i Hrvatsku svjesno pretvarate u opasnu državu«, ustvrdio je predsjednik Boris Miletić.