Nije šala

Shit of the year hrvatskog pravosuđa? News Bar mora Bujanecu isplatiti odštetu zbog satire

Portal Novilist.hr

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

U ovom satiričnom tekstu News Bar je objavio da je “vijest o zapljeni tisuću sto kilograma najfinijeg kolumbijskog bijelog praha bila previše za srce velikog Hrvata sa slabim srcem, Velimira Bujanca”



Voditelj Bujice Velimir Bujanec, osuđen jer je usluge prostitutke plaćao kokainom, nepravomoćno je dobio spor protiv News Bar Empire, poznatog izdavača satiričnog i humorističnog sadržaja, jer je sud zaključio da su o Bujancu objavljene neistine, koje su k tome još i uvredljive. Zato će News Bar, ako presuda postane pravomoćna, morati platiti Bujancu 12 tisuća kuna odštete, donosi Telegram.


Uvredljivim je sutkinja Snježana Šagud ocijenila tekst objavljen na News Bar-ovom portalu u svibnju 2015. pod naslovom “Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura”.


Prema Bujančevoj tužbi, u tom su tekstu objavljeni neistiniti i uvredljivi navodi; zapravo je, kaže, cijeli tekst netočan.




U ovom satiričnom tekstu News Bar je objavio da je “vijest o zapljeni tisuću sto kilograma najfinijeg kolumbijskog bijelog praha bila previše za srce velikog Hrvata sa slabim srcem, Velimira Bujanca”.


Što je napisao News Bar


“Vijest o toj rekordnoj zapljeni bila je previše za barda hrvatskog televizijskog novinarstva Velimira Bujanca koji se nasred šatora u Savskoj počeo gušiti i pao u nesvijest. Srećom, ekipa Hitne pomoći koje dežura kod šatora smjesta ga je odvezla i u kombiju počela s reanimacijom”, stajalo je dalje u tekstu.


Sve to uzrujalo je Bujanca, jer je za tekst doznao od svoje majke, koju je to također uzrujalo. Naime, sporni članak ubačen je u poštanski sandučić njegovih roditelja. I supruga mu je doživjela uvrede i prijetnje zbog tog teksta, a prozivali su ga i na društvenim mrežama.


“Moji pratitelji, a imam ih preko 60 tisuća, tražili su da opravdam te svoje postupke, jer nije svima bilo jasno da je u pitanju satira. Ni ja taj tekst nisam doživio kao humor već isključivo kao cipelarenje. Znam da News Bar u svojim Općim uvjetima navodi da su objave na portalu izmišljene, no ovo nije bilo nikakvo humoristično-satirično djelo, već uvreda. Taj tekst vidjelo je više od 12 tisuća ljudi i nisam siguran da su svi pročitali uvjete korištenja News Bara”, rekao je na sudu Bujanec.


U pitanju prava kritična satira


Vlado Lucić, tadašnji glavni urednik News Bara uvjeravao je sutkinju da je u pitanju prava, kritična satira. “Komentirali smo ovim tekstom tri različite vijesti: uhićenje jednog velikog dilera, presudu protiv gospodina Bujanca zbog plaćanja kokainom prostitutke, te njegov angažman tijekom braniteljskih prosvjeda. Taj članak je bio jedna velika fora”, objašnjavao je Lucić. News Bar je, osim toga, objavio Bujančev demantij sporne vijesti, što je bio jedinstven slučaj demantiranja potpuno lažne objave.


Ipak, sud nije povjerovao Luciću, niti njegovom obrazloženju satire, niti onome što piše u Općim uvjetima korištenja tog portala.


Moralno diskreditiraju Bujaneca


Sud je zaključio da News Bar mora platiti odštetu. I to zato što je objavio neistinite informacije, kojima je svjesno i bezobzirno uvrijedio i oklevetao Velimira Bujanca.


“Ovi navodi izneseni su na krajnje neprihvatljiv i neprofesionalan način, te se stoga njihovom objavom svjesno i zlonamjerno, moralno diskreditira osobu Velimira Bujanca i to ne samo kao čovjeka, nego i kao novinara.


O novinaru treba imati svijest kao osobno i profesionalno odgovornoj osobi. Ta odgovornost se ogleda u savjesnom, objektivnom, točnom, istinitom i potpunom informiraju javnosti o temama, događajima, pojavama i sličnome. Osoba novinara pretpostavlja i poštenje, ugled i čast, te se novinar prilikom obavljanja novinarske djelatnosti mora rukovoditi najvišim moralnim i etičkim načelnima”, ekstenzivno se obrazlaže u presudi.


“To što je za Velimira Bujanca napisano da je povezan sa zapljenom velike količine droge, da naglašava kako su osobe srpske nacionalnosti u pravilu nepoštene, te da svoju emisiju Bujica odjavljuje pozdravom koji je zakonom zabranjen predstavlja tvrdnje koje mogu izazvati javnu osudu i prijezir, te nanijeti mu štetu”, dodaje se.


Sutkinja nije bila uvjerena


Sutkinju Šagud News Bar nije uspio uvjeriti da je uradak o Bujancu satirični osvrt, već je zaključila kako su u pitanju svjesne izmišljotine. Satira, kako ona ocjenjuje, predstavlja ismijavanje konkretnih, postojećih anomalija u društvu, dakle ismijavanje stvarnih činjenica i događaja, a ne izmišljenih.


To što News Bar u svojim uvjetima korištenja ističe kako su sve objavljene vijesti izmišljene, nije prema njezinom mišljenju dovoljno, jer to ne znaju svi njegovi korisnici. Sutkinja nije našla nikakvu vezu između News Bar-ovog teksta o Velimiru Bujancu u vijesti o uhićenju dilera, presudi protiv Bujanca i njegovoj ulozi u braniteljskom prosvjedu u šatoru, piše Telegram.