Nesporazumi oko Mostova zahtjeva

Šeparović iznenađen izjavom predsjednice: ‘Nema ovlasti pozivati Ustavni sud da odgovori na prijedloge zastupnika’

Hina

Miroslav Šeparović / Snimio Darko JELINEK

Miroslav Šeparović / Snimio Darko JELINEK

»Predsjednica nema ovlasti pozivati Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na prijedloge zastupnika, ali može sukladno članku 79 st. 2 Ustava podnijeti zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora«, izjavio je Šeparović 



ZAGREB Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je izjavio da je iznenađen izjavom predsjednice Republike kojom je odgovorila na zahtjev Mosta za sazivanjem izvanredne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj bi se glasovalo o povjerenju ministru zdravstva.


Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović poručili su ranije u petak da će predsjednica odluku o zahtjevu za izvanrednim zasjedanjem Sabora donijeti ako Ustavni sud ocijeni da su se za to stekli uvjeti.


»Ako bi Ustavni sud ocijenio da su se stekli ustavni uvjeti da predsjednik Hrvatskog sabora sazove izvanrednu sjednicu, a predsjednik Hrvatskog sabora to ne bi učinio, Predsjednica Republike Hrvatske donijet će odluku o zahtjevu o izvanrednom zasjedanju Hrvatskoga sabora u skladu sa svojim ustavnim ovlastima«, priopćili su s Pantovčaka.


Šeparović: Predsjednica nema ovlasti pozivati Ustavni sud




»Predsjednica nema ovlasti pozivati Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na prijedloge zastupnika, ali može sukladno članku 79 st. 2 Ustava podnijeti zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora«, izjavio je Šeparović Hini.


Dodao je da Ustavni sud »prema članku 104. Ustavnog Zakona o Ustavnom sudu prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti izvješćuje Hrvatski sabor u formi izvješća koje utvrđuje sjednica Ustavnog suda«.


»Dakle, iako su sve inicijative hvalevrijedne, u ovim slučajevima Ustavni sud postupa isključivo na vlastitu inicijativu kada i ako ocijeni da je to potrebno. Tako će biti i u ovom slučaju inicijative grupe zastupnika Hrvatskog sabora«, ustvrdio je Šeparović.


Most: Predsjednica je konačno trebala udariti šakom o stol


Nakon priopćenja iz Ureda predsjednice preko facebooka se oglasio i Most ističući da je Grabar Kitarović, nakon što je kritizirala ministra s tvrdnjom da u resoru u tri godine nije ništa napravio trebala »konačno udariti šakom o stol i s riječi prijeći na djela«.


»Tipičnim birokratskim potezom prebacila je odgovornost na Ustavni sud čime je propustila iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti«, zaključili su u Mostu.


Iz Ureda predsjednice doznaje se kako je njihov stav da je Most sam odredio pravac postupanja, obzirom da je zatražio mišljenje Ustavnog suda, čime je zadao smjer i doveo do toga da pričeka očitovanje Ustavnog suda.