Objavljeno u Rijeci

Šemso Tanković ponovno kandidat SDAH za Sabor

Tihana Tomičić

Tanković je sada u parlamentu zastupnik ne samo bošnjačke, već i albanske, makedonske, crnogorske i slovenske manjine, i uvjeren je da će ponovno imati prilike ući u saborske klupe



Odluku o tome donijelo je Predsjedništvo SDAH prošlog tjedna, a u Rijeci je vijest objavljena zbog tradicionalno dobre klime prema manjinama u ovom kraju. Podsjećanja radi, Tanković je sada u parlamentu zastupnik ne samo bošnjačke, već i albanske, makedonske, crnogorske i slovenske manjine, i uvjeren je da će ponovno imati prilike ući u saborske klupe.


Tanković je podsjetio na najveći uspjeh SDAH tijekom aktualnoga mandata – vraćanje bošnjačke, kao i slovenske manjine u hrvatski Ustav, što je bio i glavni razlog suradnje s HDZ-om tijekom protekle četiri godine. To je najveća politička i moralna pobjeda SDAH, izjavio je Tanković. U SDAH bili su, naime, dugo nezadovoljni zbog činjenice da Bošnjaci nisu bili zapisani u Ustavu, čime su pripadnici te manjine bili u podređenom položaju prema drugim manjinama. Svi su oni glasali na referendumu za samostalnost Lijepe naše, a poslije su imali problema s ostvarivanjem građanskih prava, stoga je ovo najveći uspjeh, rekaoje Tanković.


Čelnik riječkoga SDAH-a Ismet Mešanović podsjeća da se ideja za gradnju novog Islamskog centra u Hrvatskoj rodila upravo u Rijeci, imala je podršku lokalnih vlasti i gradonačelnika Vojka Obersnela, i san je ostvaren. SDAH je i partner vladajuće stranke u riječkoj koaliciji, u kojoj također vlada dobra atmosfera, i u riječkom SDAH-u se nadaju da će se suradnja sa SDP-om ostvariti i na nacionalnoj razini.