Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
22. siječnja 2020.
HDZ-ov veteran

Šeks negira vezu sa SDS-om: Imam naznaka odakle dolazi ova kampanja protiv mene

Vladimir Šeks, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Vladimir Šeks, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2017. u 18:08 2017-11-27T18:08:00+01:00

Ocjenjujem da se radi o još jednoj manipulaciji, u suradnji s određenim medijima, koja nastoji poništiti razlike između žrtvi i suradnika jugoslavenske tajne službe", zaključuje Šeks

ZAGREB Jutarnji list je u posljednja dva dana objavio više velikih tekstova na osnovu dijela dosjea Službe državne sigurnosti o sada pokojnom Zlatku Bagariću, kojeg se povezivalo s kriminalnim podzemlje, a koji bi trebali dokazati da je Vladimir Šeks bio dragovoljni suradnik jugoslavenske političke policije.

Iz HDZ-a, u kojem je Šeks pročelnik Savjetodavnog vijeća, stiglo je njegovo priopćenje u kojem teze o svojoj suradnji sa SDS-om naziva "netočnim, tendencioznim i manipulativnim".

"Nakon što sam 1971. pokrenuo kazneni postupak protiv Službe državne sigurnosti zbog nezakonitog otvaranja pošte, kroz dva desetljeća bio sam pod kontinuiranim nadzorom i obradom SDS-a, što je uključivalo prisluškivanje telefona, nadzor pošte i uhođenje.

Pažljivo iščitavanje cjelovitih dokumenata koji bilježe kontakte koje sam 1974. imao sa službenicima SDS-a pokazuje da sam i u slučaju Zlatka Bagarića osujetio jednu od brojnih klopki koje su mi namještali pripadnici jugoslavenske tajne službe", navodi se u Šeksovom priopćenju.

Iz Bagarićevog dosjea iz Hrvatskog državnog arhiva, u kojem su i transkripti Šeksovih razgovora s djelatnikom SDS-a o tom emigrantu koji se devedesetih vratio u Hrvatsku, jasno je da je Šeks prenosio Službi informacije o Bagarićevim političkim aktivnostima u Njemačkoj, o kojima mu je on govorio kad je bio u Osijeku.

No, Šeks podsjeća da je on zbog takozvanog verbalnog delikta, "koji je započeo djelovanjem agenta provokatora 1981. godine", služio zatvorsku kaznu u KPD Stara Gradiška i da mu je zabranjeno da se bavi odvjetništvom.

"Stoga ocjenjujem da se radi o još jednoj manipulaciji, u suradnji s određenim medijima, koja nastoji poništiti razlike između žrtvi i suradnika jugoslavenske tajne službe", zaključuje Šeks.

On, dakle, smatra da je Jutarnji list tu samo instrument nekih njegovih protivnika, koji su osmislili ovu manipulaciju.

- Imam naznaka odakle dolazi ova kampanja protiv, ali ne mogu još o tome govoriti, rekao nam je jučer Šeks.

Njemu opet bliski Branimir Glavaš na Facebook-u je izravno optužio Matu Radeljića, savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Potpuno je jasno kako iza svega toga stoji Most, ali i kolovođe desnog krila HDZ-a kojima Šeksova politička dugovječnost uopće ne odgovara. Od svih tih podmetanja i igara 'dvorskih luda' s Pantovčaka ne bih abolirao jednog od savjetnika predsjednice.

Sve to skupa me jako podsjeća na psiho profil jednoga od njih s kojim sam desetak godina surađivao, a to je Mate Radeljić", sumnja Glavaš da je izvor kampanje protiv Šeksa na Pantovčaku.

Predsjednica je svojedobno smijenila Šeksa s mjesta svojeg pravnog savjetnika zbog njegovih pritisaka na Komisiju za pomilovanja.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, također misli da ovo što se događa Šesku nije slučajno.

- Napadi na gospodina Šeksa su učestali i događaju se ciklički. Otvaraju se dosjei i postoje različite interpretacije, jedni ga optužuju, a on sam kaže da je bio u poziciji da je morao zavarati one koji su ga ispitivali, jer je bio predmet obrade tih službi.

Ovo se ne događa slučajno u ovom trenutku nego se pokušava diskvalificirati Vladmira Šeksa, izjavio je Jandroković za Hrvatski radio.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.