Afera prijetnje

Šef Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš dao mandat na raspolaganje: ‘Spreman sam suočiti se sa svim posljedicama’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ponoš je u utorak objavio audiosnimku prijetnji i uvreda koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje



ZAGREB Direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš objavio je u četvrtak da je dao mandat na raspolaganje, nakon što je dva dana ranije pustio audio snimku u kojoj je prijetio zaposleniku Fonda, rekavši da je spreman suočiti se sa svim posljedicama.


“Dajem mandat na raspolaganje i spreman sam se suočiti sa svim posljedicama svoje neprimjerene komunikacije”, kazao je Ponoš na konferenciji za novinare.


Ponoš je u utorak objavio audiosnimku prijetnji i uvreda koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje.




Ponoš, koji je i član Predsjedništva HNS-a, u srijedu je dao mandat na raspolaganje na sve funkcije u HNS-u.


Njegovu ostavku na mjesto direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zatražili su HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.


Ponoš je rekao da je audio snimku tog neprimjerenog razgovora s bivšem predsjednikom Radničkog vijeća u Fondu Mislavom Kotarcem, dobio u ponedjeljak popodne iz Kabineta ministra Ćorića te da ju je objavio idući dan na konferenciji za novinare. Istaknuo je da tu snimku nikada prije nije čuo, a snimljena je u kolovozu 2018. i više od godinu dana nije objavljena.


Ponoš je rekao i kako ne zna kada je tu snimku dobio ministar Ćorić. Istaknuo je kako je o temi svoje neprimjerene komunikacije s kolegom Kotarcem s ministrom Ćorićem razgovarao 15. listopada 2018., mjesec i pol nakon tog događaja. Tada je, kaže, ministru rekao da je bilo neprimjerene komunikacije s obje strane, ali nije mogao rekapitulirati cijeli razgovor.


“Ministar Ćorić od tada zna za postojanje tog razgovora. Zašto se snimka pojavila sada godinu dana kasnije, zašto je to sada problem, zašto sada ministar Ćorić očekuje da dam mandat na raspolaganje a znao je za taj razgovor već više od godinu dana? To također morate pitati njega”, poručio je Ponoš.


Rekao je kako ne zna zašto Kotarac tu snimku drži godinu dana te transkripte te iste snimke daje po opskurnim portalima. “U godinu dana me nitko nije kontaktirao ni zbog jedne prijave prijetnje ili bilo čega”, rekao je Ponoš.


Ponoš je poručio i kako je cijeli ovaj slučaj loša vijest, “Ako sam ja kao direktor u Areni kao u starom Rimu izgubio rat protiv loših birokrata i protiv neradnika, trebamo li mi svi kao građani izgubiti rat protiv tih istih neradnika?”, upitao je Ponoš.


Rekao je da mu nije žao njegove žrtve ako svi napravimo da sustav bolje funkcionira.


Poručio je kako se treba fokusirati na bitno te da se boji za rezultat Fonda na kraju 2020., ali da će dati sve od sebe da pomogne da taj rezultat bude dobar i da Fond nastavi u dobrom smjeru jer je u to uložio dvije godine života.


Na pitanje novinara jesu li ga kontaktirali iz USKOK-a i DORH-a vezano uz prijetnje, rekao je da u godinu dana nisu te da zato postavlja pitanje koja je bila svrha te snimke godinu dana kada ga nitko ni za što nije kontaktirao, je li prijava postoji ili ne.


Ponoš je rekao da je on pripremio svoju kaznenu prijavu protiv Kotarca zbog neovlaštenog snimanja, što je kazneno djelo, jer drži da njegova svađa s njime nije pretežiti javni interes. Rekao je i da se ne boji snimke te nije imao nikakvih indicija da postoje bilo kakvi kazneni progoni protiv njega.


Na pitanje vidi li u ovom slučaju problem na relaciji HDZ-HNS ili nešto drugo, Ponoš je rekao da mu je teško špekulirati. Također je rekao da nije razočaran reakcijom svoje stranke, HNS-a.


“Stojim iza svog postupka, prihvaćam svoju grešku, svjestan sam toga da je ovo bilo loše, ali znate, postoje i neke druge snimke, neću ih sada citirati (…), sigurno je bilo gorih stvari. Da li su svi ljudi tada otišli zbog toga? Zašto ja baš moram otići, tko je bacio oko na Fond”, upitao se Ponoš.