Sporni filmovi i emsiije

Sedam članova Programskog vijeća HRT-a nezadovoljno: ‘Događaji nas uredno prešišaju’

Siniša Pavić

Dean Šoša je upozorio kako ćemo vrlo skoro imati gledatelje koji neće razlikovati film od stvarnosti, i to zato jer je zakazala HRT  / Snimio Denis LOVROVIĆ

Dean Šoša je upozorio kako ćemo vrlo skoro imati gledatelje koji neće razlikovati film od stvarnosti, i to zato jer je zakazala HRT / Snimio Denis LOVROVIĆ

Osnovana radna skupina za promjenu poslovnika rada Vijeća. 'Čini mi se da se sastajemo daleko prerijetko. Događaji nas uredno prešišaju. A mi smo članovi Vijeća medija kojem je 'nasušna potreba pravovremenost', kazao je Dean Šoša



Većina članova Programskog vijeća HRT-a na sjednici je iskazala nezadovoljstvo trenutnim načinom vođenja Vijeća, te je stoga osnovana radna skupina za promjenu poslovnika rada Vijeća.


Nezadovoljstvo je iskazalo sedam članova Vijeća koji su početkom siječnja, u jeku slučaja (ne)prikazivanja filma „Ministarstvo ljubavi“ tražili sazivanje i izvanredne sjednice, no predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo je na njihov zahtjev odgovorio negativno što mu važeći akti i dopuštaju.


– Čini mi se da se sastajemo daleko prerijetko. Događaji nas uredno prešišaju. A mi smo članovi Vijeća medija kojem je nasušna potreba pravovremenost – kazao je tako Dean Šoša.




Upozorio je, pri tom, i na očit nesrazmjer, sedam vijećnika s jedne strane i jedan predsjedavajući s druge. No, ako je netko možda i očekivao da će se Kedžo nakon kritika sam povući, to se nije dogodilo. Ništa što je napravljeno nije protivno poslovniku, istaknuo je, dodavši da nekima očito ne odgovara njegov stil. „Ne radi se o stilu, nego sadržaju“, replicirao mu je Saša Milošević.


O ‘spornom’ filmu govorio je i ravnatelj programa Renato Kunić. Negirao je svaku primisao na cenzuru, kazao da je film privremeno bio zaustavljen dok se nije vidjelo ima li u njemu što protivno važećom zakonima. Emitiran je film u kasnom terminu zbog nekih eksplicitniih scena, a Kunić je osjetio potrebu kazati i kako film nije trebao biti emitiran samo zbog kvalitete. Jer, kako reče, ništa lošije ja u životu nije vidio.“


Dean Šoša je međutim upozorio kako ćemo vrlo skoro imati gledatelje koji neće razlikovati film od stvarnosti, i to zato jer je zakazala HRT.


-Mi imamo obavezu obrazovati ljude da prepoznaju tu razliku. Nije dovoljno da ministrica u Otvorenom kaže da socrealizam nije poželjan umjetnički pravac – kazao je Šoša.


U kontekstu filma spomenut je i ministar branitelja Tomo Medved. Ako i nije pisao HRT-u glede „Ministarstva ljubavi“, izvadila je Maja Sever iz arhive Vijeća pismo što ga je pisao  u lipnju Programskom vijeću i ministrici kulture, u kojem sugerira da se u programskoj shemi HRT-a veći naglasak stavi na povećanje proizvodnje uradaka namijenjenih promicanju istine od Domovinskom ratu.


Govorilo se na Vijeću i o prilogu u emisiji „Kod nas doma“ u kojem je kroz priču o sretnom djetinjstvu u doba NDH prikazana i figurica Adolfa Hitlera. „Da sam ja urednik, prilog ne bi išao“ – kazao je Kunić, dodavši kako se radi o lošem novinarskom uratku i lošoj uredničkoj procjeni. Demantirao je Kunić da je prijenos finala Australian opena plaćen 300.000 eura, ili pola godišnjeg budžeta dječjeg programa. Pregovorima je to palo na 50.000.


Vijeće je raspravljalo i o programu rada HRT-a za 2018. godinu. U njemu među ostalim i nakana da se zaustavi pad gledanosti i najava generičke programske sheme.


Korektno napisano, kazali su vijećnici, ali i dodali kako dokument i opet ne nudi rješenja za slučajeve poput „Ministarstva ljubavi“, ili pak priloge poput onog „Kod nas doma“.


Program rada nije dobio potporu većine vijeća, makar to Ravnateljstvo ni na što obvezuje.