Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Dva sata razgovora

Sastanak sindikata s upravom ''Uljanika'' i prvim čovjekom ''Brodosplita'' bez rezultata

Foto M. Mijošek
Foto M. Mijošek
Autor:
Objavljeno: 26. siječanj 2019. u 16:16 2019-01-26T16:16:00+01:00

»I dalje nemamo službenu potvrdu Uprave 'Uljanika' o tome tko je od potencijalnih investitora predao ponude za preuzimanje Uljanik Grupe, tako da i dalje možemo samo nagađati ili prihvatiti informacije koje se pojavljuju u pojedinim medijima«, izjavio je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

 Predstavnici sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu izvijestili su u subotu da je njihov dvosatni razgovor s predstavnicima »Uljanikove« uprave i prvim čovjekom »Brodosplita« Tomislavom Debeljakom završio bez konkretnih rezultata te su ponovili kako im je bitno zadržavanje brodogradnje i što većeg broja zaposlenika.

»I dalje nemamo službenu potvrdu Uprave 'Uljanika' o tome tko je od potencijalnih investitora predao ponude za preuzimanje Uljanik Grupe, tako da i dalje možemo samo nagađati ili prihvatiti informacije koje se pojavljuju u pojedinim medijima«, izjavio je za Hinu predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Cerovec i Šverko: Ne želimo favorizirati ni jednog od potencijalnih investitora

Dodao je kako su predstavnici sindikata na sastanku s upravom i s čelnikom »Brodosplita« jasno poručili kako ne žele favorizirati nikoga od potencijalnih investitora te da zato i žele razgovarati sa svakim investitorom koji je iskazao interes.

»Nama je bitno, što smo na sastanku jasno poručili i gospodinu Debeljaku, zadržavanje brodogradnje a ne pokretanje nekretninskog biznisa te zadržavanje što većeg broja zaposlenika. Sve to želimo osigurati kroz socijalni sporazum koji bi trebao prihvatiti i potencijalni partner«, poručio je Cerovac.
Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko također je potvrdio kako sindikati žele razgovarati sa svim potencijalnim investitorima.
»Današnji sastanak nije nam donio konkretne rezultate, nije se uopće razgovaralo o planovima i mogućim rješenjima«, dodao je.

Uz obrazloženje ponude, jedna od zanimljivijih tema je i pitanje privremenog financiranja, odnosno način na koji potencijalni partner namjerava riješiti problem plaća i proizvodnje u »Uljaniku« ako država ostane na stajalištu da financijski više ne može pomoći kompaniji do početka ulaska u restrukturiranje koji se očekuje najranije u svibnju.

Zasad još, po pitanju bilo kakvih informacija, vrlo tajnovita Uprava »Uljanika« u subotu je nastavila sinoć započeti posao vaganja pristiglih ponuda, a nakon sastanka s prvim čovjekom »Brodosplit»a Tomislavom Debeljakom i sindikatima, članovi Uprave sastali su se i s direktorima svih društava »Uljanika«.

Ponude iz australske Scenic grupe i splitskog Pomorskog instituta

Iz neslužbenih izvora doznaje se kako su, uz »Brodosplit«, ponudu za preuzimanje Uljanik grupe poslali još australska Scenic grupa i Pomorski institut iz Splita.
Podsjetimo, predsjednik Uprave pulskog »Uljanika« Emil Bulić u petak je izjavio u Puli kako je procesu dubinskog snimanja poslovanja »Uljanika« pristupilo ukupno šest tvrtki.
Proces dubinskog snimanja poslovanja »Uljanika« zaključen je u četvrtak u 18 sati, a u petak navečer u 20 sati istekao je rok za predaju obvezujuće ponude potencijalnoga strateškog ulagača Uljanik Grupe. Uprava »Uljanika« ponude bi u ponedjeljak trebala predstaviti ministru gospodarstva Darku Horvatu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.