Dodatne konzultacije

Sabor će danas odbaciti presudu, ali minute šutnje za Praljka neće biti?

Zlatko Crnčec

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Na jučerašnjom je sastanku spominjana i mogućnost da bi se danas, prije čitanja izjave u Saboru, održala minuta šutnje za preminuloga generala Slobodana Praljka. Međutim, od toga gotovo sigurno neće biti ništa, budući da je Praljak osuđen za ratni zločin, te u vodstvu Sabora smatraju da bi minuta šutnje bila neprimjerena



ZAGREB Predsjedništvo Sabora sastalo se jučer na izvanrednoj sjednici i načelno usuglasilo izjavu koju bi na početku današnjeg zasjedanja Sabora trebao pročitati predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Kako se može neslužbeno doznati, izjava bi trebala biti na tragu onoga što su jučer govorili čelni ljudi parlamentarnih stranaka, a dodatne konzultacije bit će održane prije početka današnje sjednice oko točnog sadržaja teksta.


Na jučerašnjom je sastanku spominjana i mogućnost da bi se danas, prije čitanja izjave u Saboru, održala minuta šutnje za preminuloga generala Slobodana Praljka. Međutim, od toga gotovo sigurno neće biti ništa, budući da je Praljak osuđen za ratni zločin, te u vodstvu Sabora smatraju da bi minuta šutnje bila neprimjerena.




– Tijekom sjednice do nas je došla vijest da je nažalost general Praljak umro i u ime svih izrazio bih sućut njegovoj obitelji. To je šokantan kraj rada Haškoga suda, jedna vrlo gorka simbolika kada je u pitanju i ova presuda. Suglasili smo se da trebamo biti razboriti, hladne glave, voditi računa o interesima hrvatske države, ali i o interesima Hrvata koji žive u BiH, rekao je Jandroković nakon sjednice predsjedništva Sabora. Dodao je da je »dominantan stav, gotovo jedinstven, da ta presuda ne odgovara povijesnim činjenicama, da je nepravedna i da je svi zajedno odbacujemo«.


– Ne mogu govoriti o tome ima li nekih drugih mišljenja u sabornici, ali moguće je da ih i ima. Na predsjedništvu smo svi bili složni – rekao je Jandroković.


Međutim, čini se da sloga ipak neće biti takva kakvoj se nada predsjednik Sabora. Naime, nedugo nakon sjednice predsjedništva Sabora Goran Beus Richemberg (GLAS) na svom je Facebook profilu najavio da bi njegova stranka mogla iskočiti iz mogućeg dogovora.


– Samoubojstvo je izvršio pravomoćno osuđeni ratni zločinac. Pokušaji koji dolaze iz vrha HDZ-a da se Sabor instrumentalizira tako da na nastavku sjednice nekom posebnom izjavom odbaci pravomoćnu presudu, te da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta šutnje – potpuno su neprihvatljivi i skandalozni. GLAS u takvom dezavuiranju Hrvatskog sabora neće sudjelovati, napisao je Beus Richemberg. Za naš je list izjavio da njegova stranka neće podržati bilo kakvu izjavu koja bi odbacivala hašku presudu šestorici Hrvata iz BiH.