Razočarana

‘SVE SU MASKE PALE’ Dalija Orešković se povlači iz utrke za novi mandat u Povjerenstvu

P. N.

Ako ono što sam ja u javnom prostoru predstavljala svih ovih godina, trenutnoj političkoj garnituri predstavlja problem, onda to meni nije razočaranje nego kompliment, dodala je Orešković



Donedavna predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković objavila je danas u emisiji “Točka na tjedan” N1 televizije kako od ovog trenutka povlači svoju kandidaturu za novi mandat.


Posljedica je to situacije do koje je došlo u petak kad nijedna kandidatkinja nije u Saboru dobila dovoljan broj glasova za izbor. Nataša Novaković dobila ih je 75 – jedan manje od potrebnog minimuma, a Dalija Orešković 46.


– Na ovakav način nemam namjeru dalje sudjelovati u tome. Ne radi se tu o mojem osobnom razočarenju i ogorčenosti. Zapravo su neki trendovi i pokazatelji unatrag godinu dana već sasvim jasno najavljivali kako će se ova priča rasplesti. A ako ono što sam ja u javnom prostoru predstavljala svih ovih godina, trenutnoj političkoj garnituri predstavlja problem, onda to meni nije razočaranje nego kompliment, dodala je Orešković i poslala poruku da su sada sve maske pale.




Navodi da njena odluka ništa ne govori o njenoj protukandidatkinji, niti smatra da je ona loš kandidat. Definirat će je, kaže, način ka koji će pristupiti dužnosti, dok će ona navijati da svoj posao radi što bolje. 


– Ovdje se ne radi o njoj, već o tome kako se politika ponijela prema cijeloj instituciji. Primjer je izjava šefa Kluba zastupnika HDZ-a, gospodina Bačića, koji je rekao: “ako ne izglasamo sada, ponovit ćemo natječaj, ja u tome ne vidim problem”. E pa ja u tome vidim problem. To pokazuje kako se kako se poštuju nepristrane državne institucije, rekla je i prepričala svoj privatni razgovor s jednim hrvatskim političarem, kojeg nije htjela imenovati. 


– On mi je ispričao da mi kao Povjerenstvo nismo neka bolest od koje se umire, nego smo poput herpesa. Stalno smetamo, zaključila je Orešković.


Poslala je i poruku Andreju Plenkoviću.


– Komotno mogu poručiti predsjedniku Vlade da počne pripremati fraze kojima ćemo na svih pet jezika kojima vlade pokušati zamaskirati činjenicu da smo u borbi protiv korupcije počeli tonuti na dno, rekla je Dalija Orešković, naglasivši opet da nije razočarana, već ovo smatra svojom moralnom pobjedom. 


Isključuje mogućnost da se počne baviti politikom, ali ne i da se jednom opet kandidira za neku javnu funkciju.


– Možda ću se kandidirati onog trenutka kad političke elite vide da ljudi poput mene trebaju. Zasad ne vidim da je to tako, dodala je.