AMERIČKI TROJANSKI KONJ?

SUKOB OKO INICIJATIVE TRI MORA Plenković podržava projekt koji Milanoviću ne vrijedi ni za kavu

Portal Novilist.hr

Foto REUTERS

Foto REUTERS

»Sve što sam rekao o toj inicijativi, iza toga stojim i danas. Ako se radi o milijardu dolara za tu cijelu regiju, a to je pola Europe, to nije dovoljno za kavu. Bez namjere da podcjenjujem, da omalovažavam, ta inicijativa ima vrlo jasnu motivaciju – i okupljanja i podjele u isto vrijeme«, rekao je



Tvrda kohabitacija počinje i prije službenog početka mandata novog predsjednika RH Zorana Milanovića, a razlike u stavovima vrlo su jasne kad je riječ o Inicijativi triju mora za koju se snažno zalagala i Kolinda Grabar-Kitarović, Inicijativa kojoj su podršku dale i Sjedinjene Američke Države. 


Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković obećao je da će njegova vlada i dalje podržavati Inicijativu triju mora, nakon što je SAD u subotu najavio da će izdvojiti do milijardu dolara za ulaganja u privatni i javni sektor zemalja između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora.


“U tom prostoru moramo intenzivirati gospodarsku i osobito energetsku suradnju. Što se vlade tiče mi smo i dosad podržavali tu inicijativu i vlada će i dalje angažirano sudjelovati”, istaknuo je Plenković.




Nešto sasvim drugo kazao je u subotu novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirajući današnju najavu SAD-a da bi mogle dati do milijarde dolara za Inicijativu triju mora, projekt koji je osobito promovirala hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom. Rekao je da ta brojka, ako bi bila za cijelu regiju koju obuhvaća Inicijativa, »nije ni za kavu«.


»Sve što sam rekao o toj inicijativi, iza toga stojim i danas.


Ako se radi o milijardu dolara za tu cijelu regiju, a to je pola Europe, to nije dovoljno za kavu.


Bez namjere da podcjenjujem, da omalovažavam, ta inicijativa ima vrlo jasnu motivaciju – i okupljanja i podjele u isto vrijeme«, rekao je, dodajući da će on »promatrati što se događa« i neće opstruirati inicijativu.


»Glavni izvor financiranja takvih projekata je Europska unija kao nepresušan izvor financiranja.


U svim tim razmjerima milijarda dolara nije ni za Hrvatsku novac, tako da čekam nešto drugo.


Opstruirati neću, čini mi se da je vlada bila dosta pasivna u tom projektu, a ja sam izabrani predsjednik i vanjskoj politici ću davati svoj ton dok će mi moj mali uski tim savjetnika u tome pomagati «, poručio je Milanović, dodajući da Zagreb za tu inicijativu još nije dao ni jedan dolar.»Odnosi sa SAD-om su važni, ali mi smo europska država«, naglasio je Milanović.

Kritičari Inicijative triju mora od samog početka tvrda da se radi o »američkom trojanskom konju«, što njezini zagovornici odbijaju.


Inicijativa triju mora okuplja 12 zemalja i, po ideji dosadašnje hrvatske predsjednice i njezinog poljskog kolege, cilj joj je postizanje snažnije povezanosti područja Baltik-Jadran-Crno more na području energetike, transportne infrastrukture te digitalnih komunikacija, kao i smanjivanje jaza između zapadne i istočne Europe.