Pod povećalom

ŠTO SE DOGAĐA U TIMU EPK? Vuk Ćosić dao otkaz u tvrtki Rijeka 2020 i ostao raditi kao – vanjski suradnik

Damir Cupać

Vuk Ćosić  / snimio V. KARUZA

Vuk Ćosić / snimio V. KARUZA

Ćosić opovrgava da je dao ostavku na mjesto direktora Sektora za komunikacije, ali priznaje da je 13. rujna sporazumno raskinuo radni odnos s tvrtkom Rijeka 2020 koja upravlja EPK-om, a »nešto kasnije« potpisali su ugovor o pružanju usluga 



Vuk Ćosić više nije zaposlenik tvrtke Rijeka 2020, zadužen za vođenje Sektora za komuniciranje i marketing, ali je ostao u timu EPK-a i to kao – vanjski suradnik. Doznali smo to jučer, provjeravajući informaciju koja se pojavila, da je Vuk Ćosić dao otkaz i napustio agenciju zaduženu za vođenje projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture.


Projekt Rijeka EPK vrijedan je više desetaka milijuna eura i ima potporu nacionalne HDZ-ove vlasti, dok je na lokalnoj razini riječ o jednom od najvećih uspjeha gradonačelničke karijere Vojka Obersnela. Taj je projekt ono nešto što bi trebalo ostati iza njega kao doprinos gradu koji je vodio 20 godina, a upravo će 2020. godine biti točno toliko na čelu Grada Rijeke. I zato je bitno da na njemu nema nekakve značajnije mrlje. Kao i zbog toga što nema nikog društveno relevantnog koji bi doveo u pitanje opravdanost EPK-a.


Legitimno pitanje


No potpuno je legitimno propitati svačiju ulogu u njegovoj realizaciji. Kao što treba pohvaliti svakog člana ekipe koja je sudjelovala u riječkoj kandidaturi i na kraju dobila prestižnu titulu koja je Rijeku upisala na kulturnu kartu Europe. Prvi koji se »drznuo« prozvati čelne ljude projekta bio je Zvonimir Peranić, gradski vijećnik Mosta i predsjednik Odbora za kulturu riječkog Gradskog vijeća. Valja podsjetiti da su riječki mostovci zatražili osnivanje radne skupine za kontrolu projekta pri Gradskom vijeću zbog toga što je on po njihovoj ocjeni vođen »neprofesionalno, nestručno i neetično«.




Peranić je iznio konkretne brojke koje su prema njegovom mišljenju itekako problematične, kao što su problematični i ljudi koji su uključeni u projekt, a dovedeni su izvan Rijeke zbog toga što nemaju potrebnu lokalnu umreženost koja je nužna za realizaciju projekta. Za Peranića je posebno sporan angažman Vuka Ćosića koji je u poduzeću Rijeka 2020 bio zaposlen kao direktor sektora za komunikacije i marketing, a suosnivač je tvrtke Case Sensitive iz Ljubljane koja je također fakturirala usluge tvrtki Rijeka 2020.


Zvonimir Peranić, Foto: V. KARUZA


Zvonimir Peranić, Foto: V. KARUZA



– Od veljače 2016. do kolovoza 2017. između Grada Rijeke i Vuka Ćosića sklopljena su tri ugovora o autorskom honoraru na više od 155.000 kuna. Njegovoj tvrtki od 2015. do svibnja 2017. isplaćeno je više od 270.000 kuna. Dakle, gospodinu Ćosiću uplaćeno je gotovo 430.000 kuna. U iznos nije ubrojena plaća koju prima od ožujka ove godine – upozorio je nedavno Peranić.


Pitanja bez odgovora


Nakon što smo ga jučer upitali za komentar novog statusa Vuka Ćosića, kazao je kako su tražili odgovore na niz pitanja u vezi s njegovim radom, kako osobno, tako i putem pravne osobe Case sensitive.


– Ali ih nismo dobili. Informacije koje smo iznijeli javnosti samo su dio istraživanja isplata Case Sensitivu. Te isplate bilježe se i u 2016. i u 2017. pa je ukupna suma još i veća. Mi postavljamo pitanje zbog toga što nas zanima što su to građani platili, postavljamo pitanje odgovornosti. Postoje i dodatne nepravilnosti u radu društva, kao što je ugovor s identičnim sadržajem istoj osobi, ali s različitim datumima i iznosima. No o tome će biti još riječi. Nastojat ćemo napraviti sve da osoba Vuka Ćosića neće ostati »skrivena« i u nekim drugim stavkama – izjavio je Peranić, zaključivši da se nada da će EPK biti uspješan.


On nije htio decidirano odgovoriti zbog čega je raskinut radni odnos između gradske tvrtke Rijeka 2020 i Vuka Ćosića, ali je naznačio da je nepravilnosti puno više nego što se činilo u prvi trenutak.


– Činjenica da je Vuk Ćosić podnio zahtjev za raskid ugovora o radu u slijedu je događaja koji su istraživali učinke njegovog rada na projektu EPK. Činjenica je da su izašle nove informacije na sve veći njegov angažman. Je li to razlog raskida, ne znam. Možda je dobio novu i bolju ponudu. Možda su se pojavile nesuglasice unutar samoga društva Rijeka 2020. Zašto je odustao od onoga što je najavljivao i doprinosa gradu, od silne najavljene kreativnosti, ne znam – izjavio je Peranić.


Ivan Šarar i Vojko Obersnel / Foto: I. TOMIĆ


Ivan Šarar i Vojko Obersnel / Foto: I. TOMIĆ




Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel šturo se osvrnuo na događanja u tvrtki Rijeka 2020.


– Rijeka 2020 d.o.o. je trgovačko društvo i zapošljavanje kadrova nije u mojoj nadležnosti već u nadležnosti društva – izjavio je Obersnel.


Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, koji je ujedno predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Rijeka 2020, također nije imao komentar na raskid radnog odnosa Vuka Ćosića.


– Kadrovska politika nije u nadležnosti NO-a i tu se ne miješam – rekao je Šarar pojasnivši da je zadaća Odbora nadzor nad zakonitošću poslovanja tvrtke i financijama.


Na pitanje o autorskim honorarima isplaćenim Ćosiću i tvrtki Case Sensitive, temeljem ugovora s Gradom Rijekom, pročelnik je odgovorio da se »ugovori s Gradom tiču gotovo dvogodišnjeg perioda suradnje, kako u fazi kandidature, tako i nakon osvojene titule EPK. S obzirom na količinu i kvalitetu obavljenog posla, posljedične rezultate, kao i reputaciju, reference te vremenski angažman Vuka Ćosića i njegovih suradnika, u tim ugovorima ne vidim ništa dvojbeno«.



Iznuđena ostavka


Vuk Ćosić pak opovrgava da je dao ostavku na mjesto direktora Sektora za komunikacije, ali priznaje da je 13. rujna sporazumno raskinuo radni odnos s tvrtkom Rijeka 2020 koja upravlja EPK projektom, a »nešto kasnije« potpisali su ugovor o pružanju usluga.


– Time smo postigli veću fleksibilnost i preciznost – rekao nam je Ćosić, objasnivši kako je s EPK-om imao dogovor da postavi sektor za komuniciranje koji je u velikoj mjeri kompletiran zapošljavanjem dviju kolegica koje sada vode marketing i odnose s javnošću. Osim glasine da je Ćosić podnio ostavku, do nas je došla i vijest da je ta ostavka bila iznuđena, jer je jedan od voditelja programskih pravaca EPK navodno uvjetovao svoje sudjelovanje u projektu Ćosićevim odlaskom iz tima. No, Vuk Ćosić tvrdi da je svaka priča o »unutrašnjim pritiscima i traženju ostavke potpuna neistina«.


Na molbu da pojasni što znači da je promjenom njegovog radnog statusa postignuta »veća fleksibilnost i preciznost« i preciznije objasni čime je motivirana odluka o raskidu radnog odnosa, Ćosić je rekao:


– Jednostavno, brže nego smo očekivali uspjelo nam je formiranje odjela za komunikacije, pa ja više ne moram biti na tom radnom mjestu. No, i dalje sam u projektu i radim punom parom. Fleksibilnost i preciznost se odnose na način na koji sada već mjesec i pol dana funkcioniram radeći na projektima i zahvatima u polju kreativnog marketinškog komuniciranja.


Na pitanje hoće li na mjestu direktora Sektora za komunikacije biti zaposlena druga osoba, Ćosić odgovara da se prema njegovim saznanjima ne traži novi direktor, iako to radno mjesto postoji u sistematizaciji.


– Ubuduće je predviđeno da radim s kolegicama koje vode marketing i odnose s javnošću, ali i s drugim direktorima sektora, odnosno voditeljima programskih pravaca.


Prema Ćosićevim riječima, sporazuman raskid radnog odnosa dogovorio je još u kolovozu, što znači da na tu odluku nisu imale utjecaja prozivke Mosta.


Evaluacija ustroja


– Netočno je da je Vuk Ćosić samoinicijativno dao otkaz. Isto tako je netočno da je bilo tko od zaposlenika Rijeke 2020 ili naših vanjskih suradnika tražio ostavku Vuka Ćosića. Također su netočne interpretacije da je Ćosić samostalno raskinuo ugovor, ili da mu je uručen otkaz. Niti je Ćosić otišao iz projekta, niti ga je itko tjerao iz projekta EPK – rekla nam je Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020.


Emina Višnić / Foto: V. KARUZA


Emina Višnić / Foto: V. KARUZA



Kao što je opće poznato, dodala je, Vuk Ćosić radi na projektu EPK u različitim oblicima još od kandidature.


– Nakon što sam preuzela dužnost direktorice Društva, zamolila sam ga da u funkciji direktora sektora preuzme vođenje Sektora za komunikacije i marketing, sukladno pravilnicima o radu i unutarnjem ustrojstvu Društva. S obzirom na zajedničku procjenu da najviše za projekt može dati pružajući usluge davanja kreativnih rješenja u području komunikacija, marketinga i programa, dogovorili smo raskid ugovora o radu i angažman po pojedinim potrebama projekta. Vuk Ćosić je trenutno angažiran kao vanjski suradnik i to za usluge osmišljavanja komunikacijsko-marketinških sadržaja, pojasnila je Emina Višnić, a na pitanje hoće li Sektor za komunikacije dobiti novog direktora u ovom trenutku nema odgovor.


– Nemamo još odluku kako ćemo reorganizirati taj i druge sektore. Radimo na evaluaciji sadašnjeg ustroja pa ćemo nakon toga odlučivati.


Dublja analiza


O čemu je točno riječ i hoće li jedna od prvih spornih situacija u tvrtki koja treba realizirati jedan od najznačajnijih riječkih projekata ostaviti negativne posljedice po sam projekt, teško je reći. Valja se nadati da neće jer je riječ o projektu od lokalnog, nacionalnog, ali i europskog značaja. No, da će poslovanje Rijeke 2020, kao i kadrovskih križaljki biti pod povećalom javnost, očito je da hoće. I dobro da je tako. Prva prilika za dublju analizu bit će ovotjedna sjednica gradskog parlamenta na kojoj je jedna od točaka o kojoj će se raspravljati upravo poslovanje gradskog poduzeća Rijeka 2020.