SPORNE IZJAVE – GDJE IH JE NOVINARKA ‘ČULA’? Novinarka Jerusalem posta tvrdi da je bila sastanku čelnika Izraela i Hrvatske

Dražen Ciglenečki

foto: screenshot

foto: screenshot

Kako bilo, možemo biti sigurni da je Kolinda Grabar-Kitarović svojem domaćinu opširno pričala o stanju u BiH i na granici s Hrvatskoj te o navodnom presudnom utjecaju Irana i terorističkih organizacija na migrante u susjednoj državi, budući da ju je novinarka na vlastite uši slušala. 



ZAGREB – U Hrvatskoj nije bilo jasno na osnovu čega je novinarka Greer Fay Cashman napisala tekst u dnevniku Jerusalem Post o razgovoru iza zatvorenih vrata između izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. U njemu se, podsjetimo, isprva tvrdilo da je hrvatska predsjednica govorila i o tome da je BiH pod kontrolom militantnih islamista te da su se među migrantima u susjednoj državi nametnuli oni povezani s Iranom i terorističkim organizacijama. Predsjednički kandidat Zoran Milanović je, primjerice, izjavio da bi se Izrael trebao ispričati Kolindi Grabar-Kitarović, zato što je netko iz Rivlinovog okruženja spomenutu novinarku brifirao o ovom sastanku. Međutim, tekst Greer Fay Cashman nije se temeljio na nekim izvorima, koji su joj prenijeli sadržaj ovog razgovora. Ona je, naime, osobno slušala dvoje predsjednika.


– Da, bila sam na njihovom sastanku, odgovorila nam je izraelska kolegica e-mailom na naše pitanje je li ona možda nazočila razgovoru Reuvena Rivlina i Kolinde Grabar-Kitarović.


Zaoštravanje odnosa


To baca sasvim novo svjetlo na tekst u Jerusalem Postu, koji je toliko uznemirio dio vlasti u BiH. Nije tu, dakle, bila riječ o eventualnom šumu u komunikacijama, nije netko dezinformirao Greer Fay Cashman niti je ona možda krivo shvatila što joj je taj netko rekao. Ona je samo napisala što je čula, a razgovaralo se, naravno, na engleskom jeziku, koji Greer Fay Cashman, kao rođena Australka, itekako dobro razumije. Njezin je tekst, doduše, tijekom srijede malo ispravljen na internetskom portalu Jerusalem Posta. Iz njega je ispala rečenica da islamski militanti kontroliraju BiH i određuju agendu. Ali, sada je nemoguće ne zapitati se je li to možda bila posljedica nečijeg pritiska na novinarku. Nećemo to vjerojatno nikad doznati jer Greer Fay Cashman jučer nam je poručila da više nije spremna odgovoriti ni na jedno pitanje o ovoj temi.




Kako bilo, možemo biti sigurni da je Kolinda Grabar-Kitarović svojem domaćinu opširno pričala o stanju u BiH i na granici s Hrvatskoj te o navodnom presudnom utjecaju Irana i terorističkih organizacija na migrante u susjednoj državi, budući da ju je novinarka na vlastite uši slušala. Nismo jučer uspjeli doznati je li predsjednica Republike bila svjesna prisustva Greer Fay Cashman na sastanku s Rivlinom. No, iz izjava Kolinde Grabar-Kitarović u srijedu moglo bi se zaključiti da ona pojma nije imala da se u prostoriji u kojoj se odvijao sporni razgovor nalazila i novinarka. Ne treba to čuditi jer u Hrvatskoj novinari nisu nikad na sastancima najviših državnih dužnosnika s njihovim stranim gostima. U Izraelu, eto, postoji drukčija, vrlo zanimljiva praksa.


Jučer nisu prestale reakcije na izraelsku epizodu predsjednice Republike odnosno tekst u Jerusalem Postu. Premijer Andrej Plenković, čija će Kolinda Grabar-Kitarović biti predsjednička kandidatkinja, nema izbora nego ostavljati dojam da vjeruje njoj da sve objavljeno u tom dnevniku predstavlja falsifikat i govoriti da su, sukladno tome, ogorčeni istupi bosansko-hercegovačkih državnih i vjerskih dužnosnika »pretjerane reakcije na neprovjerenu informaciju o navodnoj izjavi predsjednice«. Zaoštravanju odnosa s BiH Plenković je posvetio dio svog uvodnog izlaganja na sjednici Vlade, a kasnije se na njega referirao i na konferenciji za novinare.


Ništa od reteriranja


– To nije dobro jer je cijela politika Hrvatske prema BiH uvijek bila dobronamjerna, s respektom za našu susjednu državu i sva tri konstitutivna naroda koji tamo žive. Smatram da bi bilo dobro da čelnici BiH, osobito dva člana Predsjedništva koji su imali vrlo snažne izjave i kritike prema predsjednici Republike, reteriraju od tih izjava. Pogotovo zato što ono tamo preneseno nije bila istina. Na taj bi se način smanjila tenzija koja je najednom nastala u eteru, rekao je Plenković na press konferenciji. Istaknuo je da su BiH i Hrvatska upućene jedna na drugu i da će biti vječno povezane.



Nisu svi u BiH protiv hrvatske predsjednice, uz nju je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva susjedne države.


– Osnovana je i točna pretpostavka da je BiH nestabilna, a ja bih dodao i nemoguća i neodrživa zemlja, rekao Dodik u intervjuu za TV Republike Srpske.


Dodao je svoju procjenu da je od svih europskih država najviše boraca ISIS-a došlo iz BiH.


– Jasno je da svi Bošnjaci nisu teroristi, ali svi oni koji su činili teroristička djela u BiH jesu muslimani, ustvrdio je Dodik.



Ali, jučer nije došlo do reteriranja koje predsjednik Vlade priželjkuje.


– Umjesto što traže ispriku zbog laži u koje su se sapleli njihovi dužnosnici, neka narede povlačenje naoružanih hrvatskih policajaca s pograničnih predjela u Bosanskoj krajini. Radi se o nedopustivom narušavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Tenzije su samo reakcije na nastupe visokih hrvatskih dužnosnika i zbog njihovog uplitanja u unutarnja pitanja BiH, izjavio je za portal Klix.ba hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.