Nedostupan javnosti

SLUČAJ BENAC Obersnel: Interni nalaz ne smijem objaviti dok se njime bavi DORH

Damir Cupać

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Budući da se interna revizija ne može baviti kaznenom odgovornošću, a kako je cijeli predmet na moju inicijativu i po službenoj dužnosti, on je postao dio istražnih radnji DORH-a. I dok se one ne okončaju, ne smijem izlaziti s detaljima interne revizije, pojasnio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel



RIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potvrdio je da je točno ono što je rekao na sučeljavanju kandidata koje je organizirao Novi list – da je interna kontrola obavila svoj posao u slučaju Vladimira Benca. No, potvrdio je, nažalost, i informaciju da ne može javno obznaniti nalaz budući da je taj slučaj predmet istražnih radnji Državnoga odvjetništva.


– Interna revizija završila je svoje aktivnosti koje su se odnosile na procjenu je li bilo propusta u kontekstu provođenja gradskih akata. U tom kontekstu nema velikih zamjerki. Postoji određena povezanost među tvrtkama. Budući da se interna revizija ne može baviti kaznenom odgovornošću, a kako je cijeli predmet na moju inicijativu i po službenoj dužnosti, on je postao dio istražnih radnji DORH-a. I dok se one ne okončaju, ne smijem izlaziti s detaljima interne revizije – pojasnio je Obersnel.


Lajtmotiv kampanje


On ne može procijeniti kada bi Državno odvjetništvo trebalo odraditi svoj dio posla, ali dok god to ne bude slučaj, pročelnik Benac bit će suspendiran.




Podsjetimo, afera Benac odnosi se na poslove suspendiranoga pročelnika, a riječ je o poništenju javnoga natječaja za održavanje gradske imovine, za uređenje poslovnoga gradskog prostora u koji je ušla tvrtka u vlasništvu osobe koja je povezana s tvrtkom Benčeve supruge, te je na istoj adresi registrirana i tvrtka u vlasništvu Benčeve supruge. Afera Benac uključuje i prodaju gradskoga stana čovjeku koji je bio član uprave u tvrtki koja je obiteljski povezana s Vladimirom Bencom.


Afera Benac svoj je forte doživjela uoči lokalnih izbora pa ne čudi da je postala lajtmotiv cijele izborne kampanje. Prema onome što izjavljuju Obersnelovi protukandidati, nema nikakve sumnje da će Benac dobiti otkaz u slučaju da netko od njih pobijedi.


HNS-ov kandidat Juraj Bukša poručio je na sučeljavanju da je Benac trebao dobiti otkaz, HDZ-ov kandidat Kristjan Staničić da će Benac dobiti izvanredni otkaz, Mostovka Petra Mandić također je za izvanredan otkaz, nezavisni Hrvoje Burić ne dvoji kakva je Benčeva sudbina trebala biti, ali je mišljenja da je za sve kriv Obersnel, slično kao i njegovi kolege misli i kandidat Liste za Rijeku Danko Švorinić koji je najavio nultu stopu tolerancije na nepotizam, dok je kandidat Akcije mladih Andrej Briščik zaključio da Benac nikada ne bi ni bio dio njegovoga tima.


SDP-ov kandidat i aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel mora se priznati nije previše branio Benca, što je ipak promjena u odnosu na prije mjesec dana, već je branio svoju odluku o suspenziji. On je podsjetio na činjenicu da je Hrvatska pravna država i da je u slučaju izvanrednih otkaza u Hrvatskim cestama na kraju došlo do toga da su ti ljudi vraćeni na posao jer im nije dokazana krivnja.


Otkaz sve izgledniji


Ipak, činjenica je da je Vladimir Benac član SDP-a i da je kao takav jedan od rijetkih stranačkih pročelnika i da vodi jedan od najvažnijih gradskih resora, a koji je kompromitirala nekadašnja ravnateljica Željka Marković, nedavno pravomoćno osuđena na kaznu zatvora zbog zlouporabe položaja. I ona je godinama bila suspendirana, a otkaz je dobila tek po pravomoćnosti presude.


Sudbina Vladimira Benca definitivno zavisi o rezultatima izbora jer njegov slučaj nije samo pitanje poštovanja zakona koji su takvi kakvi jesu, njegov je slučaj paradigma za moralnu i političku odgovornost.


Protekom vremena od izbijanja afere sve je manje argumenata za Benčevu obranu i čini se da će neovisno o rezultatima izbora, ostane li isti ili dođe novi gradonačelnik, dečko koji je obećavao morati potražiti novi posao.