Kupovanje vremena

SINDIKALIST PREDRAG SEKULIĆ ‘MOL neprijateljski preuzima Inu, želi zatvoriti i Rijeku’

Bojana Mrvoš Pavić

Podaci o maržama su na internetu, to nije poslovna tajna – Predrag Sekulić / Foto Nenad REBERŠAK

Podaci o maržama su na internetu, to nije poslovna tajna – Predrag Sekulić / Foto Nenad REBERŠAK

Tri godine govorimo da se koking u Rijeci neće raditi, no prave sindikalne podrške tamo nismo imali. I za Rijeku se samo kupuje vrijeme. Jest da je plaćen neki novac za osmišljavanje projekta za koking, no to je za Inu neznatna suma



Predsjednik sindikata Nova solidarnost u rafineriji Sisak, Predrag Sekulić, zbog svojih je javnih istupa – u kojima već nekoliko godina upozorava na MOL-ovu namjeru da ugasi rafineriju Sisak, a zatim i rafineriju Rijeka – dobio otkaz te na sudu čeka odluku o njegovoj (ne)pravomoćnosti. Na poziciji glavnog nadzornika procesa u sisačkoj rafineriji dostupni su mu, kaže u razgovoru za naš list, podaci o širem poslovanju Ine, količinama nafte koje dolaze na preradu, rafinerijskim maržama, financijski podaci općenito, koji demantiraju, navodi, da je sisačka rafinerija gubitaški pogon.


Peticija radnika


Gotovo svi radnici rafinerije, njih 600, potpisalo je ovih dana peticiju za poništenje otkaza Sekuliću, čak i oni na višim pozicijama.


– Moja su upozorenja krenula još 2012. godine kad sam, dobivši plan poslovanja rafinerije za 2013. godinu, sve tadašnje sindikalne čelnike upozorio da će se takvim načinom poslovanja za godinu ili dvije reći da je rafinerija neprofitabilna, što ne bi bilo točno. Manipulacijom brojkama može se koješta. Ušao sam tada u sindikat i postao predsjednik Radničkog vijeća Ine, no brzo sam shvatio da su mnoge stvari dogovorene. Upozoravao sam ne samo na Sisak već i na brojne druge propuste i došao u sukob s predsjednikom uprave Zoltanom Aldottom, koji je u službi Mađarske, i čudi me kako naši političari to nisu vidjeli.




Može li etički kodeks Ine, ili bilo koje druge kompanije, koji zabranjuje iznošenje poslovnih podataka, biti iznad interesa države?


– Čemu onda služi Radničko vijeće i sindikati, ako je sve poslovna tajna? Za sva saznanja imam dokaze, i ne može biti poslovna tajna nešto što šteti radu firme. Ne smije biti nedodirljivih. Godinu i pol smo pisali saborskim zastupnicima o tome kako MOL preko Ine utječe na financije RH. Nije mi jasno kako nitko od političara nije vidio što se događa. Mislim da odgovor na to pitanje leži u činjenici da je jako puno upletenih, nebitno koje političke opcije. Sustavno me se pokušava uništiti kao osobu i kao radnika, zlostavlja na svim razinama zbog progovaranja istine i zaštite Ine.


Nikome nisam dužan ispriku, osim možda svojoj djeci, čiju egzistenciju dovodim u pitanje zbog svoga rada, ali vjerujem da dobro pobjeđuje. Osobna cijena koju moram platiti nebitna je. Nisam žrtva niti želim da me itko tako promatra, i dalje ću progovarati sve što znam. Nisam do sada počinio ni jednu grešku na svom radnom mjestu. U obrazloženju otkaza ističu i iznošenje lažnih podataka i poslovnih tajni, a iz toga se vidi veliki neprofesionalizam koji vlada u službama kompanije. Podaci o maržama su na internetu i ništa nismo iznosili bez dokaza.


Jeste li svoja saznanja i dokaze iznijeli bivšim, i sadašnjoj Vladi?


– Bili smo kod raznih predsjednika Vlade, Sabora, u Uredu predsjednika no nikad se nitko nije duboko uvukao u to. Pozivali smo Uskok i DORH da poprate tijek roba i novca u Ini, ali ni do toga nije došlo.


Bitan je čist obraz


Najavljujete tužbe i kaznene prijave?


– Svakako ću, već ovaj tjedan, ići s tužbom za uznemiravanje, ali ćemo ići i s kaznenim prijavama. Mnogi će se naći na klupi za svjedoke, a mnogi pod kaznenom odgovornošću. Ne libim se niti jednog imena, moram štititi svoju čast i obraz. Jednom kad zaprljate obraz, gotovo je. Bitno mi je da ovim gradom mogu prošetati s ponosom.


Ruski Rosnjeft je zainteresiran za obje hrvatske rafinerije, vjerujete li u to?


– Dostupne su mi samo medijske informacije o tome. Rusima trebaju nova tržišta, kao i geostrateška pozicija, vjerujem da imaju interesa, samo naša Vlada treba sve pametno definirati i ispregovarati.


Kupovanje vremena


Ako MOL ostane u Ini, tvrdite da perspektive nema ne samo za Sisak već i za rafineriju Rijeka?


– MOL neprijateljski preuzima Inu, želi zatvoriti Sisak, nakon toga i Rijeku. Tri godine govorimo da se koking u Rijeci neće raditi, no sindikalne podrške tamo, osim deklarativne na početku, nismo imali. I za Rijeku se samo kupuje vrijeme. Jest da je plaćen neki novac za osmišljavanje projekta za koking, no to je za Inu neznatna suma. Od Aldotta smo više puta čuli da Sisak pak radi gubitke, ali nismo čuli na čemu se to točno gubi. Činjenica je da je Sisak i sad imao rafinerijsku maržu od 20 do 30 dolara po toni, a Rijeka 0,18. Čuli smo i od Rosnjefta da su rafinerije profitabilne, što je potvrda onog što mi govorimo cijelo vrijeme, a zbog čega nas, kao sindikat, u Ini proganjaju.