Tužba

SDP se ogradio od postupka važnog člana: Ako izgubi na sudu, Maras će platiti iz svog džepa

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U tužbi kojoj SDP želi pobiti odluku DIP-a da se stranka kazni jer je Gordan Maras u Sabornici isticao svoje političke poruke, stoji i zanimljiva odredba da će izgubi li stranka spor, Maras sam platiti kaznu od 86 tisuća kuna



RIJEKA – Hoće li najaktivniji SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras na kraju sam iz svog džepa morati podmiriti 86.000 kuna zato što je u kampanji za euroizbore na svom laptopu u Saboru isticao svoje političke poruke i slogane, ovisit će o odluci Upravnog suda u Zagrebu na tužbu što ju je SDP ovih dana podnio na odluku DIP-a da se stranka kazni sa spomenutim iznosom.


No, paralelno sa odlukom da se takva tužba u ime stranke podnese, članovi Predsjedništva podržali su i formulaciju da se tužba podnese »pod uvjetom da se Gordan Maras obaveže obeštetiti svu štetu nastalu tom odlukom«.


U prijevodu, SDP je kao stranka kažnjen od DIP-a iznosom od 86.000 kuna jer je Gordan Maras vodio izbornu promidžbu u Saboru, te su na tu odluku uzvratili tužbom protiv DIP-a na Upravnom sudu, no članovi Predsjedništva izglasali su odluku da će, u slučaju da SDP bude morao platiti taj iznos, zapravo Maras sve morati platiti – sam.




Iz toga je više nego jasno da su nedavni napisi o tome da dio ljudi u vrhu stranke zapravo radi na Marasovoj detronizaciji s mjesta predsjednika SDP-a Zagreba vjerojatno točni, jer i ovo je jedna vrsta pritiska na njega.


Tako je odlučeno na telefonskoj sjednici Predsjedništva, odnosno na način da je tajnica stranke krajem prošlog tjedna nazivala sve članove Predsjedništva jesu li suglasni s takvim prijedlom, i očito za to dobila većinu glasova na Ibleru.


Čemu Sabor?


Sam Maras ne želi komentirati ovu situaciju kako ga se ne bi optužilo da na bilo koji način nanosi štetu stranci, a poznato je da su ranije četiri člana Predsjedništva već suspendirana zbog javnih izjava o SDP-u, no u zagrebačkom SDP-u čude se ovakvom odnosu prema njihovu predsjedniku.


Naime, poznato je da je Maras jedan od najglasnijih boraca protiv politike HDZ-a, ali jednako tako i Milana Bandića, te se u zagrebačkom SDP-u pitaju kome Maras kao takav može smetati, a pogotovo u situaciji kad je svojom promidžbom itekako pomogao dobrom uspjehu SDP-a na izborima za Europski parlament, kada je stranka ostvarila rezultat iznad svih očekivanja, a on osobno dobio oko deset tisuća preferencijalnih glasova.


Inače, u tužbi koja je poslana Upravnom sudu, stoji kako je odluka DIP-a bila nezakonita i neustavna. Naime, u rješenju DIP-a stajalo je da je sabornica, gdje je Maras isticao svoje poruke na laptopu, tretirana kao »uredska prostorija«, što u SDP-u opovrgavaju i nazivaju taj stav duboko pogrešnim jer je Sabor upravo mjesto debate, te iznošenja politika i programa, i da upravo Sabor mora biti mjesto slobode bilo da je riječ o usmenom ili nekom drugom izražavanju.


Po njima, ova je odluka »udar na demokratski višestranački poredak kao ustavnu vrednotu«, a također i ne vide zašto bi se onda takva odluka odnosila samo na vrijeme izbora i promidžbe, a ne na svaki istup bilo kojeg zastupnika. To bi značilo da to onda vrijedi za svaku izgovorenu riječ u Saboru, upozoravaju u tužbi koju je podnio SDP, dodajući da je Maras na kraju ionako bio uklonio svoje poruke.


Nema sukoba


U svakom slučaju, ako Upravni sud odbije ovu tužbu, Maras će sam morati platiti 86.000 kuna državi. Inače, u intervjuu koji je dao za jedan portal, šef stranke Davor Bernardić komentirao je svoj odnos s Marasom i napise o tome da se sprema udar na njega unutar stranke, rekavši kako je o tome samo čitao u medijima.


– Ja ne vidim nikakve sukobe, samo puno rada, zajedništva i rezultata na kraju krajeva u interesu građana ove zemlje i tako želim da naša stranka funkcionira. Dakle, informacije o kojima govorite, prvi put sam vidio u medijima, rekao je, čak uz najavu kako bi i suspenzije za Peđu Grbina i ostale iz Predsjedništva dapače mogle biti ublažene već na prvoj sljedećoj sjednici Glavnog odbora SDP-a.


Iako se govorilo da bi te suspenzije trebale biti potpuno ukinute, Bernardić sada govori o njihovu »ublažavanju«, pa ostaje činjenica da je latentni sukob unutar SDP-a još uvijek živ, samo što se u interesu najprije europskih, a sada i predsjedničkih izbora on potiskuje. No, ukoliko se ostvare najave da se dio stranke odluči uskoro zatražiti i Marasovu suspenziju, kao što se u zadnje vrijeme spekulira, teško da će ovaj trenutno zatomljeni unutarstranački sukob moći biti izbjegnut.