Šef SDP-a

SDP predlaže poseban zakon o Gorskom kotaru. Bernardić: ‘Ovo područje treba pomoć, kao i otoci’

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



LOKVE Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, tijekom posjeta Lokvama, najavio je predlaganje novog Zakona o Gorskom kotaru kojim bi se tamošnjem stanovništvu pomoglo u ostvarenju boljih životnih uvjeta.


– Pozicija Gorskog kotara je jedinstvena u Hrvatskoj. Većinu zime je snijeg, a ljudi se zbog blizine Zagreba i Rijeke odlučuju živjeti ovdje.


Naš zadatak je da pomognemo Gorskom kotaru upravo stimulirajući te ljude, na način da ih porezno rasteretimo kako bi mogli imati veće plaće, da osiguramo da država čisti snijeg, a da čišćenje ne opterećuje jedinice lokalne samouprave koje često nemaju dovoljno novaca za to i da Općina Lokve, kao i druge općine u Gorskom kotaru, upravljaju svojim resursima – pogotovo šumskim resursima od kojih su godinama ovdje živjeli, na način da imaju veći prihood i veći postotak od njih.




Zato ćemo u Saboru predložiti poseban zakon o Gorskom kotaru kojim ćemo osigurati da plaće ovdje budu veće, da korist od šuma bude veća za građane te da se snijeg čisti na račun države.


To je minimum koji Hrvatska može napraviti za ovo specifično područje, gdje je situacija slična kao na otocima i moramo pomoći– izjavio je Davor Bernardić.