Kriza u SDP-u

SDP nikog nije izbacio. Bernardić je dobio podršku Predsjedništva, a o sankcijama će se razgovarati uskoro

P. N.

foto: Denis Lovrović

foto: Denis Lovrović

Postoje opomena, suspenzija, isključivanje, rekao je Ostojić, dodajući potom: "svi smo mi u SDP-u te trebamo stati na loptu, i razmisliti o čemo smo razgovarali. Izbacivanja članova, o čemu se spekuliralo, na sjednici nije bilo, niti je bilo podnesenih zahtjeva za ta postupak. 



Završena je sjednica predsjedništva SDP-a, a jedan od članova, Rajko Ostojić, tvrdi da je u pitanju bilo – katarzično iskustvo. Predsjedništvo je zaključilo, jednoglasno, da su Milanka Opačić i Mirando Mrsić svojim izjavama i istupima nanijeli veliku štetu stranci. Na idućoj sjednici raspravljat će se i o disciplinskim mjerama. Pod disciplinskim mjerama mogli bi se naći još neki članovi, dao je do znanja potpredsjednik stranke Rajko Ostojić.


– Svi su Bernardiću dali nedvojbenu podršku, rekao je Ostojić. Govoreći o istupima SDP-ovaca diljem Hrvatske u aktualnoj krizi stranke, Ostojić je rekao da “svaki član Predsjedništva rekao je o tome svoj stav, imenom i prezimenom, za koga misli da je nanio eventualno štetu”.


– Bilo je to vrlo jasno i prijateljski i na neki način je to bila katarza svih nas koji smo bili na Predsjedništvu, istaknuo je.




Upitan što će stranka učiniti ako se kritike nastave, oOstojić je kazao: “Neki članovi i članice, posebno Milanka Opačić i Mirando Mrsić, svojim neprimjerenim istupima izazvali su destrukciju, no tek na sljedećoj sjednici raspravljat će se o evenetualnim postupcim protiv svih članova koji su djelovali protiv stranke”.


– Postoje opomena, suspenzija, isključivanje, rekao je Ostojić, dodajući potom: “svi smo mi u SDP-u te trebamo stati na loptu, i razmisliti o čemo smo razgovarali. Izbacivanja članova, o čemu se spekuliralo, na sjednici nije bilo, niti je bilo podnesenih zahtjeva za ta postupak.


Peđa Grbin je nakon sjednice, pak, rekao da se raspravljalo o povjerenju Davoru Bernardiću.


– On vas je obavijestio da smo se Glavašević i ja izuzeli od glasovanja. Razlozi tome su što predsjedništvo SDP-a nema statutarne temelje za odlučivanje o predsjedniku. To je na Konvenciji stranke, a donekle i Glavnom odboru. Odluka je to koja nije na Predsjedništvu. Smatrao sam da u takvom nestatutarnom odlučivanju ne trebam sudjelovati. Ali on je dobio jednoglasnu potporu od onih koji su sudjelovali. S obzirom na to povukao sam prijedlog za sazivanje Konvencije jer je očito da barem na Predsjedništvu nema sluha za ove prijedloge”, kazao je Grbin.


Istaknuo je, također, da je “tužan jer se na predsjedništvu nije raspravljalo o tome je li Bernardić dobro ili loše vodio stranku niti se on osvrnuo na možebitnu odgovornost za pad rejtinga stranke i njegovog osobnog rejtinga”.


– Razgovaralo se samo o odgovornosti nekih drugih uključujući i mene za narušavanje ugleda stranke. Trenutno se vodi rasprava o tome treba li neke sankcionirati. Za Opačić i Mrsića je predloženo sankcioniranje te sam zatražio da se odlučuje i o mojoj odgovornosti jer u mojim izjavama nema bitnih razlika u odnosu na njihove. Napustio sam sjednicu dok se ne donese odluka o mojoj odgovornosti. Ovisno o tome ovisit će hoću li sutra biti član stranke”, kazao je Grbin.