Vrijeme odluke

SDP će danas raspravljati o kandidatu za predsjednika: Je li Bernardić spreman odbiti Milanovića i obnoviti sukobe?

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Zoran Milanović uskoro će objaviti da će sudjelovati na izborima za predsjednika Republike, neovisno o stavu SDP-a, a na Davoru Bernardiću i ostalim čelnim ljudima stranke je da se odrede prema tome



ZAGREB – Predsjedništvo SDP-a danas će vjerojatno raspravljati i o načinu odabira kandidata za predsjednika Republike. Ali, sve se to zapravo svodi na dvojbu hoće li SDP podržati predsjedničku kandidaturu svog nekadašnjeg lidera Zorana Milanovića ili ne.


On će, naime, gotovo sigurno uskoro objaviti da će sudjelovati na izborima za predsjednika Republike, neovisno o stavu SDP-a, a na Davoru Bernardiću i ostalim čelnim ljudima socijaldemokrata je da se odrede prema toj činjenici.


U slučaju da Bernardić odluči da SDP neće stati iza Milanovića, onda će stranka morati nominirati drugog kandidata, moguće i, kao 2009., kroz proces predizbora. No, to bi vrlo vjerojatno obnovilo sukobe u SDP-u, jer pojedini istaknuti članovi stranke nakon završenih europskih izbora nastavljaju javno izražavati podršku Milanoviću.


Bernardić nema izbora




Je li Bernardić spreman preuzeti taj rizik u situaciji kad je stabilizirao vlastitu poziciju predsjednika stranke, pa mu i oponenti, poput suspendiranih članova Predsjedništva, priznaju da se osigurao do izbora za Sabor? Naši sugovornici iz SDP-a smatraju da se Bernardić neće sada upustiti u tu političku avanturu.


– Mislim da je nakon europskih izbora, na kojima je SDP dobro prošao, još izvjesnije da ćemo podržati Milanovića. Doista ne vjerujem da će Bernardić postupiti suprotno i tako izazvati nove podjele u stranci – rekao nam je visokorangirani SDP-ovac.


Ali, Bernardić će se nekome zamjeriti, ako će poslušati stranačke kolege koji glasno navijaju za Milanovića, nezadovoljnima će učiniti Zlatka Komadinu, Davorka Vidovića, Tonina Piculu… Međutim, jedan SDP-ov dužnosnik procjenjuje da Bernardić zapravo nema izbora.


– Kad bismo mi imali kandidata koji bi u anketama kotirao i približno dobro kao Milanović, mogli bismo još razgovarati o tom drugom. No, SDP nema takvog čovjeka i ne znam kako bi se onda opravdalo potporu nekom tko nema šansi niti za ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora – upozorava saborski zastupnik SDP-a.


Navodno je u pripremi sastanak Milanovića i Bernardića na kojem bi njih dvojica, zajedno s još nekim članovima stranke, razgovarali o Milanovićevoj predsjedničkoj kandidaturi.


HNS-ova ponuda


U međuvremenu je HNS ponudio Milanoviću da bude kandidat liberala, a ne socijaldemokrata.


– Milanović je puno puta, i dok smo bili u koaliciji, rekao da je liberal. Ja mu vjerujem jer je svojim stajalištima iskazivao da je više liberalna nego socijaldemokratska opcija. Unatoč ovim rezultatima na europskim izborima, činjenica je da je socijaldemokracija u krizi. Govorim u svoje ime, ali i većeg dijela članstva HNS-a kada kažem da bih Milanoviću predložio da da ga mi kao liberali predložimo za kandidata za predsjednika Republike. Mislim da bi imao daleko veće šanse nego da je kandidat socijaldemokrata – izjavio je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, koji je ostale liberalne stranke, Pametno, GLAS, IDS, Reformista i HSLS, pozvao na udruživanje kako bi se formirala jedna snažna liberalna grupacija.



Niti jedan HDZ-ov koalicijski partner nije dosad najavio podršku predsjedničkoj kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović.


Štoviše, HNS predlaže Milanoviću da bude njihov kandidat, a predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac jučer je izjavio da su oni »u ovom trenutku okrenuti prema strankama koje su lijeve, socijalno-zelene orijentacije«. Neobična je to situacija za HDZ, ali Plenkovićeva stranka nije u poziciji da bilo što prigovori svojim partnerima.


– Vladajuća koalicija je stabilna i mandat ćemo odraditi kako smo i zamislili – komentirao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.



Njegova je inicijativa razljutila SDP-ovce.


– S Batinićem bih se složio samo u jednom, a to je da bi Zoran Milanović bio najbolji predsjednički kandidat. To da bi bio njihov, to sumnjam. Što se tiče navodnog Milanovićevog liberalnog, a ne socijaldemokratskog opredjeljenja, podsjetio bih na mjere njegove Vlade poput oprosta dugova, švicarskog franka, poreza na dohodak i povećanje plaća – ustvrdio je predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk.


Slično se na Batinića referirao suspendirani član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.


– Svaka stranka s minornim postotkom glasova traži način da se malo bolje pozicionira. Kad Milanović odluči hoće li se kandidirati, onda ćemo mi razmotriti kako se postaviti najbolje prema tome, kako imati zajedničkog kandidata ljevice i lijevog centra – rekao je Hajdaš Dončić.